>
Guvernul vrea să mărească salariul minim brut pentru anul 2021. Aceștia vor să crească salariul minim brut cu un nivel care să depășească rata inflației, respectiv cu 70 de lei brut, așadar salarii românilor vor crește de la 2230 de lei la 2300 de lei brut pe lună. Hotărârea va fi adoptată în sedința Guvernului din 30 decembrie 2020.
Asta înseamnă că, anul viitor, cineva plătit cu salariul minim pe economie va primi, în mână, 1.386 lei, în loc de 1346 lei, cum e în prezent. Concret, creșterea salarială pe care o vor primi românii este de doar 60 de lei.
Potrivit Guvernului, acest nivel a fost stabilit în contextul în care reprezentanții sindicatelor au solicitat creșterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel puțin pentru primele luni ale anului viitor, argumentând situațiile dificile cu care se confruntă anumite sectoare economice.
„Totodată, prim-ministrul, ministrul Muncii și reprezentanții partenerilor sociali au agreat încheierea, în prima jumătate a anului viitor, a unui Acord tripartit prin care să fie stabilit un mecanism de creștere a salariului minim brut pe economie pentru următorii patru ani, astfel încât să fie asigurată stabilitatea și predictibilitatea evoluției acestui indicator salarial”, mai arată Guvernul.
Din prima lună a anului 2021, salariații vor putea primi de la angajator ajutoare pentru adopție, pentru care nu se vor plăti taxe salariale la stat (impozit pe venit și contribuții la pensii și sănătate), conform unei noi legi.
Noul tip de ajutor financiar netaxabil a for introdus recent. Acesta prevede că ajutoarele pentru adopție pot fi acordate salariaților fără a se plăti la stat pentru ele impozit pe venit și contribuții sociale. Regula se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021.