>
Despre Inspectia Tehnica Periodica s-a tot vorbit in ultima vreme peste tot, atat in mediul online, cat si pe TV. Stim ca exista un proiect de lege care sa ne permita sa trecem ITP-ul chiar daca avem anumite mici defectiuni la masina.
Daca se va aproba, inca nu stim, pana atunci insa, haideti sa vedem impreuna care sunt lucrurile pe care trebuie sa le verificati inainte de a ajunge la ITP.
Cuprinsul articolului
Sistemul de franare este foarte important. Daca stii ca ai anumite problem cu franele, vreifica-le mai intai. Nu de alta, dar nu e indicat sa mergi la Inspecția Tehnică Periodică stiind ca ai anumite probleme cu franele pentru ca mergi degeaba.
Asadar, daca simti ceva in neregula cu franele nu mai sta, si mergi intr-un service. Cum depistezi anumite problem? Daca masina trepideaza la franare, sau face anumite zgomote caudate in acel moment, e posibil ca discurile sa fie ovalizate sau ca placutele sa fie uzate.
Daca verifici discurile si franele, fa un mic test si pentru a depista eventualele probleme la conducte. Daca observi urme de rugina pe orice segment, inlocuieste-l. Si furtunele pot fi verificate, caci si ele se mai crapa.
Daca ai probleme cu sistemul de directie se simte imediat. Cum? Volanul trage intr-o parte sau masina scoate anumite zgomote cand trecem peste o groapa. Nu e bine sa mergi la ITP daca ai o problema la directie pentru ca vei pica testul.
Becurile se ard destul de des si am patit-o si eu de multe ori. Ele, de regula, se inlocuiesc usor, dar majoritatea nu le verifica des. Multi soferi se trezesc la ITP ca n-au un bec la marsarier, pe frana sau chiar la faruri. Verifica atent intreg sistemul de iluminat inainte sa pornesti spre ITP pentru ca nu vei trece daca ai becuri arse.
Aici sincer sa fiu nu m-am uitat niciodata. Si sunt convins ca foarte multi dintre voi la fel. Ei bine, seria de la motor trebuie sa fie foarte vizibila. Ar fi bine, asadar, sa verifici daca nu cumva s-a pus cam mult praf pe ea. Si daca tot faci asta, uita-te sa fie la fel cu cea din cartea de identitate a vehiculului.
Orice avertizare aprinsa in bord inseamna, de regula, o problema care trebuie rezolvata. Nu va duceti la ITP daca aveti un martor aprins. E bine si pentru masina sa vezi ce e in neregula pentru ca un bec aprins in bord semnaleaza o defectiune, iar aceasta defectiune poate afecta consumul, de exemplu, sau noxele.
Parbrizul trebuie sa fie impecabil. Acesta nu trebuie sa aiba nici o crapatura. Cei de la statiile ITP sustin ca un parbriz crapat poate sa scada din vizibilitatea pe care o aveti. Si in plus, chiar daca ai doar o mica crapatura, aceasta poate sa se intinda in mers si sa devina enervanta, ca sa nu spunem ca poate fi chiar periculos.
Aici este vorba despre o problema un pic mai tehnica, daca putem sa ii spunem asa. Adica, daca ai bujii vechi sau proaste, masina consuma mai mult. In plus, bujiile distruse pot afecta si emisiile de noxele.
Anvelopele trebuie sa fie exact cu cele specificate in cartea de identitate. Adica trebuie sa aiba aceeasi dimensiune. Verificati si acest aspect inainte de a porni spre ITP.
Rugina pe la praguri, la portiere sau la aripi te va face sa pici testul ITP. Inspectorii ITP spun ca daca o masina are rugina la exterior, sigur are si la interior pe la prinderi, pe la amortizoare sau lonjeroane.