Ioana Filipescu Auto 05.01.2023 23:02

ITP. Cât costă, la ce interval de timp se face și pentru ce defecte poți fi respins cel mai ușor

ITP. Cât costă, la ce interval de timp se face și pentru ce defecte poți fi respins cel mai ușor

Atunci când dețineți o mașină, inspecția tehnică periodică este extrem de importantă. Dacă aceasta expiră, nu mai aveți voie să circulați pe drumurile publice.

Evident, amenda în  cazul în care nu respectați aceast regulă, este usturătoare. Mai jos aveți lista cu acte necesare ITP în 2020. De semenea, puteți afla cât vă costă ITP-ul.

Acte necesare ITP in anul curent

Lista cu acte necesare ITP este una restrânsă și conține următoarele documente:

  • Certificat de înmatriculare al autovehiculului (talonul) – original, sau după caz, autorizația provizorie de circulație
  • Actul de identitate al conducătorului auto-original Poliță R.C.A. (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) valabilă la data inspecției – original
  • Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) – original-securizată de R.A.R

Cât costă Inspecția Tehnică periodică

Prețul pentru inspecția tehnică periodică variază în funcție de service-ul ales pentru realizarea ITP. De asemenea, este important și tipul autohevicului. După ce știm lista cu acte necesare pentru ITP, mulți dintre noi ne întrebăm cât costă ITP-ul. După ce știm avem nevoie de o lista cu acte necesare pentru ITP. Plata ITP-ului este extrem de important și nu trebuie neglijată de niciun șofer.

Se face inspecția tehnică la șase luni, la autovehiculele de transport persoane sau mărfuri care au mai mult de opt locuri, exceptând cel al șoferului

Acest lucru se întâmplă și în cazul conducătorilor  auto ai mașinilor pentru școală, care au mai mult de opt locuri (fără să luăm în calcul locul celui de la volan). Prețul ITP-ului diferă de la o mașină la alta, iar prețul este cuprins între 120 și 150 lei.

Așadar, pentru un autoturism pe benzină prețul ITP este, în medie, aproximativ 120-130 de lei, iar pentru cele diesel prețul poate ajunge și chiar depăși 150 de lei. Același preț pentru ITP poate fi valabil și în cazul microbuzelor sau autoturismelor 4×4 . În cazul motocicletelor sau mopedelor, costul ITP poate varia între 80-100 de lei.

Ce amendă primești dacă ai ITP-ul expirat

În cazul în care conducătorul auto circulă cu ITP expirat, acesta riscă o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. În plus, îi va fi reținut și certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul) și confiscate plăcuțele. Un alt lucru extrem de important este ca, în situația în care expiră ITP-ul, înmatricularea este suspendată automat. Astfel că, dacă un conducător auto circulă cu ITP-ul expirat riscă și o amendă pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, valoarea total amenzii putând ajunge la 5.800 de lei. Pentru a putea circula corect pe drumurile din România, este nevoie ca șoferii să respecte aceste reguli ipose de Codul rutier. Altfel, vă alegeți cu amenzi usturătoare.