Ionuț Nițulescu Actualitate 24.02.2021 16:41

Va fi gratuit! Guvernul pregătește o ordonanță de urgență

Va fi gratuit! Guvernul pregătește o ordonanță de urgență

Vești bune de la Guvern pentru elevii care fac naveta! Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut noi precizări cu privire la gratuitatea transportului pentru școlari. 

Toți elevii beneficiază de gratuitatea integrală a transportului, însă nu și cei care fac naveta. Ministrul Educației a explicat că acesta nu poate fi decontat deocamdată, precizând că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență care să rezolve și această problemă.

Vești bune pentru elevii care fac naveta

Sorin Cîmpeanu a anunțat că Guvernul pregătește o ordonanță de Urgență pentru ca toți elevii să beneficieze de transport gratuit, indiferent de tipul de transport.

„Naveta face obiectul legii 226, care nu a putut fi pusă în aplicare pentru că se referă la transportul nereglementat și dacă este nereglementat este greu să îl introduci în cadrul legal (…), deci nu poate fi decontat.

Avem în lucru în acest moment o OUG care să reglementeze naveta elevilor în regim de urgență pentru ca sumele care sunt deja prevăzute în bugetul Ministerului Educației”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Antena 3.

Citește și: Când s-ar putea sfârși pandemia. Bill Gates a oferit data exactă!

Elevii vor avea transport gratuit, studenții doar 50%

În proiectul de buget, Ministerului Educației are cuprinsă suma de 100 de milioane de lei. Acești bani vor putea fi utilizați de îndată ce bugetul va fi aprobat. Sorin Cîmpeanu a precizat că rezolvarea acestei probleme poate face diferența între participarea sau neparticiparea la ore a unui elev.

„Ne dorim clarificarea acestei chestiuni pentru a nu se întârzia decontarea efectivă a navetei elevilor, pentru că este un element extrem de important. Pentru foarte mulți dintre ei această posibilitate de decontare face diferența între a putea merge la școală și a nu putea merge la școală. Sumele există în buget, gratuitatea este totală. Este vorba de o procedură care să coreleze cu legea această posibilitate de decont. Noi avem în atenție cu maximă urgență pentru a putea deconta de îndată ce legea bugetului va fi aprobată”, a conchis ministrul Educației.

Premierul Florin Cîțu a anunțat recent că elevii vor primi gratuitate la transport, însă nu și studenții. Aceștia vor avea doar 50% reducere la transportul cu trenul. Practic, se revine la sistemul din 2016, atunci când studenții beneficiau de un număr de călătorii cu reducere de la stat.