Ionuț Nițulescu Actualitate 29.12.2022 12:51

„Un nou Colectiv”. Adevărul despre tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț. Ce a cauzat incediul care a ucis zece pacienți

O nouă tragedie a cutremurat România. Zece pacienți internați la secția ATI a SpitalulUI Județean de Urgență Piatra Neamț au murit în urma incendiului izbucnit azi noapte, iar șapte persoane luptă pentru viață. Patru cadre medicale au fost rănite în încercarea de a salva cât mai mulți pacienți.

Medicul erou care a intrat în flăcări pentru a salva cât mai multe vieți s-a ales cu arsuri pe 40% din corp și va fi transferat la un spital din Belgia. Un alt medic și două asistente au fost și ei răniți în incendiul de la Piatra Neamț, însă viețile lor nu sunt în pericol.

Ce s-a întâmplat la Piatra Neamț

Flăcările au cuprins două saloane ATI. Zece pacienți, cu vârste cuprinse între 67 și 86 de ani au murit aseară. Toți erau infectați cu coronavirus.  Șase dintre cei salvați sunt în stare gravă, iar doi sunt intubați.

„Un Colectiv, nu am alte cuvinte”, a declarat la Digi24 primarul municipiului Piatra Neamț, Andrei Carabelea.

Edilul a dezvăluit că i-a rămas în minte momentul în care un bărbat și-a recunoscut mama printre  victime.

Nu s-a stabilit cauza incendiului, însă stațiile de oxigen care țineau pacienții COVID în viață au amplificat flăcările. Experții au declarat că nu exclud ca în saloane să fi avut loc și o explozie, după declanșarea incendiului.

Deși aparatele de oxigen erau noi, conform spuselor managerului spitalului, acestea ar fi contribuit la extinderea incendiului. Directorul ANMCS, Marius Filip, a declarat la Digi24 că existau o serie de nereguli la Spitalul Județean Piatra Neamț în ceea ce privește siguranța la incendii. Parchetul General a deschis o anchetă penală.

Citește și: CV Lucian Micu. Cine este managerul spitalului din Piatra Neamț unde 10 oameni și-au pierdut viața în incediul de la ATI

Verificări la secțiile ATI din țară, după tragedia de la Piatra Neamț

Incendiul de la Piatra Neamț aduce schimbări în spitalele din toată țara. Guvernul a decis, în urma ședinței convocate de premier la Palatul Victoria duminică dimineață, că toate secțiile ATI din toate unitățile medicale din țară vor fi verificate, începând de luni.

Multe spitale din România sunt în curs de acreditare. Pandemia a dus la o suprasolicitare a spitalelor, de aceea este nevoie de măsuri suplimentare pentru ca tragedia să nu se repete.

„Trebuie trase învățămintele de aici, pentru a preveni astfel de tragedii în alte părți”, a declarat Klaus Ioahnnis, în urmă cu puțin timp.