Ionuț Nițulescu Știri 26.12.2022 18:49

Trei exemple de animale fără picioare. Cum ”merg”, de fapt, acestea?

Trei exemple de animale fără picioare. Cum ”merg”, de fapt, acestea?

Pare o lecție de biologie din gimnaziu, însă există animale fără picioare de care nici nu ai auzit. Știm de clasificarea simplă între vertebrate și nevertebrate, însă lucrurile sunt mai complicate de atât, iar animalele fără picioare ascund lucruri extrem de interesante.

Cele mai multe dintre animalele fără picioare sunt nevertebrate, adică nu au coloană vertebrală. Asta nu înseamnă că niciun animal nevertebrate nu are picioare. Unele au, altele nu. Șerpii, spre exemplu, nu au picioare, dar sunt vertebrate!

Cum se deplasează șerpii

Sunt milioane de specii de nevertebrate, împărțite în diferite categorii, după cum urmează:

  • Anelide: Ringed sau viermi, inclusiv râme și lipitori segmentat.
  • artropode: Animalele cu un corp segmentat, fanere și un exoschelet, inclusiv arahnidelor, cum ar fi scorpioni și păianjeni, crustacee  crabi, homari și creveți, și insecte precum furnici, albine, gândaci, fluturi, greieri, libelule, muste, lăcuste, țânțari, molii, roagă mantises și stick insecte.
  • cnidaria: Animale acvatice format dintr-o substanță fluidă, inclusiv corali, meduze și anemone de mare.
  • echinoderme: Spiny, animale marine radiale inclusiv castraveții de mare, arici de mare și stele de mare.
    moluşte: Terestre și acvatice, cum ar fi midii includ bivalvele și stridii, cefalopode cum ar fi sepie, calmari și caracatițe și gasteropode, cum ar fi melci si melci.
  • porifora: Animale jeleu texturate cu corpuri poroase prin care apa poate circula, adică, bureți.
Sarpele se deplaseaza cu ajutorul muschilor
Sarpele se deplaseaza cu ajutorul muschilor

În acest articol, ne vom concentra atenția asupra animalelor fără picioare. Cei mai cunoscuți sunt șerpii. Corpul lor conține numeroase vertebre, niciodată mai puțin de 100, fiecare dintre ele atașată de o pereche de coaste care, într-un fel, substituie membrele.

Șerpii se deplasează cu ajutorul mușchilor și vertebrelelor, de cele mai multe ori în zig-zag.

Șopârla fără picioare din România

Naparca, sarpele de sticla sau soparla fara picioare
Naparca, sarpele de sticla sau soparla fara picioare

La prima vedere, ai spune că este un șarpe, însă de fapt, este o șopârlă fără membre, ce trăiește și în România, fiind protejată prin lege. Năpârca este denumită popular și șarpele de sticlă datorită faptului că „se sparge” (își poate desprinde coada de corp), fenomen denumit autotomie.

Șopârla fără picioare poartă denumirea științifică de Anguis fragilis colchica și se găsește în locuri însorite din habitate umede, păduri, liziere de păduri, pășuni și livezi, locuind în galerii subterane săpate de diverse mamifere, în crăpăturile de la baza arborilor, sub pietre, bușteni, căpițele de fân sau chiar în furnicare.

Nu se cunosc mamifere sau păsări fără picioare, deși pierderea parțială sau transformarea membrelor a avut loc la mai multe specii, cum ar fi balenele, delfinii sau focile, care au picioarele în formă de lopeți.

Foca are picioare sunt forma de lopeti
Foca are picioare sunt forma de lopeti

Focile sunt înotătoare foarte iscusite, tocmai datorită lopeților, ajungând la adâncimi de peste 2000 de m. Pe uscat, ele sunt greoaie și stângace, dar în apă devin agere și au mișcări foarte rapide.