Ionuț Nițulescu Știință 23.12.2022 11:39

Cum arată și unde se găsește cel mai veninos șarpe din lume

Cum arată și unde se găsește cel mai veninos șarpe din lume

Dintre toate speciile de șerpi existente în lume, aproximativ 10% sunt veninoși. Cei mai mulți trăiesc în Australia, iar cea mai mare densitate s-a găsit pe insula Queimada Grande.

De ani buni, taipanul este cel mai periculos din lume. Glandele lor salivare ascund o moarte cumplită. Victimele sale mor instantaneu, înainte să simtă vreo durere.

Șarpele care poate omorî 100 de oameni cu o singură mușcătură

Oxyuranus microlepidotus, taipanul de deșert sau șarpele feroce, trăiește în Australia, în zone deșertice și stâncoase, și este prezentat de ani întregi ca fiind cel mai veninos șarpe din lume.

O mușcătură de a sa eliberează 110 miligrame de substanţă toxică, cantitate suficientă pentru a ucide 100 de persoane sau 250.000 de șoareci.

Un adult mușcat de acest șarpe este ucis în 45 de minute, însă până acum nu s-a înregistrat niciun deces provocat de această specie. Deși este extrem de periculos, taipanul este foarte puțin agresiv și rareori întâlnit de oameni.

Veninul său este mai toxic de zece ori decât cel al unui șarpe cu clopoței și de 50 de ori decât cel al unei cobre. Se mai numește și șarpele neînfricat, deoarece nu se retrage nici după ce a atacat.

Cel mai periculos șarpe din lume

Își schimbă culoarea în funcție de sezon

Taipanul este un șarpe de talie mare care atinge la maturitate o lungime cuprinsă între 1,5-2 metri. Are o culoare maronie, iar zona capului conține tonuri mai deschise. Culoarea sa se adaptează în funcție de sezon. În lunile călduroase este mai deschis la culoare.

Citește și: 20 lucruri interesante despre șerpi și reptile

Pe de altă parte, nu gradul de toxicitate al venilului stabilește cât de periculos este un șarpe. Sunt mai mulți factori ce trebuie luați în considerare atunci când se vorbește despre cel mai periculos șarpe din lume, precum vârsta şi perioda de timp a victimelor muşcate, numărul speciilor analizate, metodele de testare a veninului şi scala toxicităţii folosită.

Nimeni nu rezistă unei mușcături de taipan, asta e cert, dar mai multe persoane mor anual mușcate de specii alte specii, precum mamba neagră sau cobra indiană decât de taipani. Au un venin mai puțin puternic, dar locuiesc în zone des frecventate de om.