Gabriela Dinu Știri 18.02.2021 15:48

Tradiții și obiceiuri de 1 martie. Ce este bine să faci în această zi, pe lângă să dăruiești flori și mărțișoare femeilor

Tradiții și obiceiuri de 1 martie. Ce este bine să faci în această zi, pe lângă să dăruiești flori și mărțișoare femeilor

Începutul primăverii aduce cu sine o mulţime de tradiţii şi obiceiuri din cele mai diverse, în funcţie de zona din care oamenii provin. Sunt regiuni din ţară în care oamenii îşi aleg Babele de la începutul lunii martie după bunul plac, între 1 şi 9 martie, dar sunt şi alte persoane la care tradiţia spune că baba ta este reprezentată de suma cifrelor datei de naştere.

Aşadar, dacă eşti născut pe data de 15, baba ta va fi 1 plus 5, adică 6 martie. Până la Babele din 1-9 martie, cea mai veche tradiţie legată de primăvară este cea a Mărţişorului pe care fetele şi femeile de doate vârstele le primesc cu drag. În Moldova, tradiţia este exact pe dos şi în anumite părţi nordice ale ţării bărbaţii sunt cei care primesc, de fapt, mărţişoarele de în martie.

Cele mai simpatice tradiţii şi obiceiuri de 1 martie 2021

Tradiţia românească spune că în cazul în care vrei să ai parte de belşug şi sănătate în 2021 atunci trebuie să ţii cont de următoarele obiceiuri:

  • mărţişorul se poartă în piept până la primul pom înflorit, apoi trebuie să agăţi în el şnurul colorat în alb şi roşu;
  • în anumite regiuni din ţară, femeile poartă mărţişoarele pentru toată luna martie;
  • se spune că mărţişorul te fereşte de cele rele, fiind considerat un adevărat talisman;
  • bătrânii consideră perioada 1-9 martie ca fiind hotarul din iarna trecută şi primăvara care a venit. Această tradiţie este legată de legenda Babei Dochia, ce urca pe munte cu turma sa de oi şi dădea jos de pe ea cât un cojoc;
  • Se spune că sunt cele mai capricioase zile din primăvară, căci nu vei ştii sigur niciodată dacă va fi soare sau va ninge.

Pentru ziua de 1 martie există o serie de tradiţii pe care gospodinele le respectă cu sfinţenie. Nu dau cu mătura ca să nu gonească norocul din casă, nu spală niciodată în prima zi a primăverii pentru că se spune că ar atrage înapoi gerul Babei Dochia. Pe 1 martie se găteşte, dar nu se şi calcă. Dacă te cerţi cu cineva în această zi, se spune că o vei ţine cu cearta până la toamnă.