Gabriela Dinu Știri 17.11.2022 17:10

Moșii de Iarnă 2022. Când are loc sâmbăta morților și ce se dă de pomană în această zi

Moșii de Iarnă 2022. Când are loc sâmbăta morților și ce se dă de pomană în această zi

Una dintre zilele în care se fac pomeni şi se dau alimente vecinilor şi rudelor este Sâmbăta Morţilor sau Moşii. În 2022, de Moşii de iarnă românii vor împărţi mâncare gătită pentru sufletele tuturor adormiţilor din familie.

În această zi, e bine să mergeţi la cimitir şi să aprindeţi lumânări la căpătâiul tuturor celor care au plecat dintre noi. Există numeroase tradiţii despre această zi şi la fel de multe obiceiuri.

Ce se dă de pomana de Sâmbăta Morţilor?

Există o zicală care spune că cine va munci treburile casnice în ziua de Sâmbăta Morţilor ori de Moşi, indiferent că sunt de vară sau de iarnă, vor înnebuni sau vor avea probleme de sănătate şi „vor tremura ca piftia”.

De cele mai multe ori, gospodinele dau de pomană de Sâmbăta Morţilor sarmale cu mămăligă, colaci, vin, plăcinte sau prăjituri în foi, fructe şi câte o lumânare. Există şi oameni care aleg să împartă inclusiv haine în această zi. În unele zone ale ţării, de Moşii de iarnă se mai împart şi piftii, care trebuie mâncate în ziua în care le primeşti, ori aruncate imediat a doua zi. Dacă nu vei face asta, tradiţia spune că va fi frig în timpul verii.

În România, Moşii de iarnă se pomenesc pe data de 6 martie 2021. Este cumva bizar faptul că la doar trei zile distanţă, vor avea loc şi Moşii de primăvară, însă totul are o explicaţie clară. Toate aceste sărbători sunt rânduite în funcţie de data în care pică Paştele creştin ortodox, care anul acesta va fi pe data de 2 mai. Slujbele pentru pomenirea morţilor se ţin sâmbăta, după cum au rânduit Sfinţii Părinţi iar scopul este acela că Iisus Hristos a stat în mormânt şi cu sufletul în iad în ziua de sâmbătă din Săptămâna Mare pentru a-i putea elibera pe toţi cei adormiţi şi pătimiţi, înainte de a învia, în Duminica Paştilor.