>
Ținta oricărui pescar este să prindă cât mai mulți pești. Apoi intervine specia. După cum știm foarte bine, un pescar amator este mulțumit cu orice, însă un avansat are niște ținte, fie crapul cel mai mare, fie știuca cea mai mare, fie șalăul cu care se va lăuda până la următoarea partidă de pescuit. Cum prindem mai mulți pești?
Sigur, ține de experiență, dar, în primul rând, de ustensilele de care dispunem. De calitatea lor, de felul în care le alegem pentru diferite specii de pești.
Dar un jurnal pescăresc este ceva poate neobișnuit, însă ne ajută foarte mult în tentativa noastră de a da lovitură după lovitură. Se poate spune chiar că este o componentă esențială în îmbunătățirea abilităților de pescuit pe termen mediu și lung pentru orice pescar.
Un jurnal înregistrează informațiile importante despre partidele de pescuit care, pe viitor, ar ajuta enorm la prinderea mai multor pești, poate chiar mai mari. Așadar, fișa de capturi are un rol esențial.
Jurnalul de pescuit adună informații de la partide anterioare, inclusiv capturi care ne-au dat pe spate. Acolo sunt notate tehnicile de pescuit, momelile, undițele și lansetele folosite, locurile unde a tras sau nu. Jurnalul respectiv este, de fapt, înregistrarea în amănunt a tot ceea ce faceți la partidele de pescuit. Este o bază de date, hărți cu locurile de pescuit, cu locurile unde a fost, mai mereu, fir întins.
În jurnalul de pescuit sunt incluse și informații referitoare la problemele întâlnite pe baltă, dar și soluțiile la care ați recurs și rezultatul la care ați ajuns. Tehnicile utilizate, cum ați scos peștele din apă. Toate momentele din timpul partidelor de pescuit vor fi notate în jurnal.
Să ne referim acum la tehnica avansată de pescuit pentru peștii mari. Probabil, cea mai bună este cu pești vii. Pentru somn și știucă se folosesc pești mai mari, de 20-30 cm, poate și peste aceste dimensiuni, dacă în balta în care ne încercăm norocul există specimene uriașe.
Tehnica de pescuit cu năluci este cea mai sigură metodă de a nu vă întoarce acasă cu mâna goală. Această tehnică va da rezultate peste așteptări pentru cei care au răbdare să exploreze ascunzișurile carnivorilor, adică ierburi, copaci morți de pe fundul apei, buturugi, crengi, orice obstacol din apropiere.
Urmează tehnica pescuitului cu pești morți. Scopul tehnicii este de a anima peștii morți astfel încât să fie dată senzația că, de fapt, sunt vii. Și, astfel, va fi provocat atacul peștelui prădător.
Tehnica de pescuit cu viermi este poate cea mai veche. La fel ca tehnica prinderii peștelui cu râmă, baza momelii oricărui pescar, în special al începătorilor.