Ca la începutul fiecărui an, românii trebuie să-și plătească taxele și impozitele pentru anul precedent. 2022 nu va face excepție de la regulă și ți-am pregătit câteva idei despre cum să plătești eficient taxele și impozitele.
Până să plătești taxele și impozitele, important este să aflii ce sume trebuie să plătești. În acest articol îți vom explica tot ce trebuie să știi despre plata taxelor și impozitelor în anul curent.
Cuprinsul articolului
Majoritatea românilor își plătesc contribuțiile la stat în prima parte a anului, însă există un motiv bine întemeiat pentru această grabă. Pentru plata anticipată a impozitului pentru locuință, teren sau mașină se acordă o bonificație de până la 10%, stabilită prin hotărârea consiliului local. Astfel, orice român care își plătește taxele și impozitele integral până la data de 31 martie va plăti mai puțin.
Până în anul 2020, doar impozitele pe teren și locuință intrau în categoria bonificației de 10 %, însă din anul 2021, reducerea este valabilă și pentru celelalte contribuții anuale, cum ar fi impozitul pe mașină.
Fără îndoială, cel mai simplu mod de a plăti taxele și impzitele, fără a mai petrece ore în șir la cozile de la ANAF, este online, prin intermediul site-ului ghiseul.ro. Orice român își poate face cont pe această platformă și poate verifica și plăti cu un singur click contribuțiile la stat. De asemenea, pe această platformă se pot plăt și contribuțiile la ANAF pentru veniturile din Drepturile de Autor sau chirii sau amenzile. La începutul anului 2022, 1.116.222 de români își plătesc taxele pe ghișeul.ro, comparativ cu începutul anului 2021, când 872.471 de români foloseau această metodă de plată.
Alte opțiuni sunt stațiile de plată Selfpay (mare atenție însă dacă folosiți această metodă de plată, întrucât vi se va percepe un comision pentri fiecare plată). De asemenea, plățile se pot face în unitățile bancare CEC, la Poșta Română sau la Direcția Taxe și Impozite de care aparțineți.
Plata impozitelor poate fi ocolită cu ușurință pentru o perioadă de 3-4 poate chiar și 5 ani. Însă după acest timp, lucrurile se întorc împotriva ta. În primul rând, se vor acumula foarte multe datorii și îți va fi foarte greu să le plătești. În al doilea rând, nu vei putea să-ți vinzi bunurile (mașina, terenurile sau locuința) până când nu-ți plătești creanțele la stat. Mai mult de atât, nu poți beneficia de bani de la stat dacă te căsătorești sau nu poți participa la programul rabla pentru electrocasnice.