Gabriela Dinu Știri 26.08.2023 12:09

Tabel Stropire Pomi Fructiferi. Când trebuie stropiţi aceştia

Tabel Stropire Pomi Fructiferi. Când trebuie stropiţi aceştia

Pomii fructiferi au nevoie de un tratament special de stropire şi nu numai pentru a putea da randamentul scontat, evitând astfel problemele şi dăunătorii.

Toţi pomii fructiferi din livada ta, indiferent de soi, vor trebui să fie stropiţi în fiecare an. Asta dacă vrei să ai parte de cea mai bună recoltă. Totul pentru ca dăunătorii să fie eliminaţi şi apariţia bolilor să fie prevenită.

Calendarul stropirii pomilor fructiferi

Tratamentele se fac şi ele în anumite perioade ale anului, nu random, aşa că trebuie să ţineţi cont de calendarul pe care vi-l vom prezenta în rândurile care urmează. Pentru ca pomii tăi fructiferi să fie pe deplin sănătoşi va trebui să le aplici undeva la 5-6 tratamente în fiecare sezon, iar acestea se fac şi pe perioada de repaus vegetativ, când copacii tăi au rămas fără frunze, dar şi pe parcursul vegetaţiei. Nu vă gândiţi că venirea frigului, toamna, vă scapă de stripit. Din contră, aşa îi vei pregăti pentru la primăvară.

Primul tratament pe care va trebui să-l aplicaţi pomilor fructiferi este imediat după tăiere, când îi daţi cu sulfat de cupru, cu rol de protecţie. Urmează stropirea din martie, înainte de înmugurire, când se foloseşte ulei horicol, dar şi insecticid. Acestea lucrează împreună pentru a ucide dăunătorii şi a le distruge ouăle. Prin această stropire de primăvară veţi preveni şi boli precum rapanul, făinarea, focul bacterian, pătarea albă, roşie, dar şi bolile de depozit.

Cum se stropesc pomii fructiferi pe timp de toamnă

În luna iulie veţi stropi copacii cu fungicid, iar în august va trebui să utilizaţi insecticid. De menţionat este faptul că stropirile de vară se fac doar în cazul în care copacii arată semne de boală.

Stropirea de toamnă se face la negru, adică după ce au căzut frunzele, în timpul repausului vegetativ. Prin acestea vă veţi pregăti pomii fructiferi pentru anul care urmează, pentru protecţia împotriva înmulţirii ciupercilor dar sunt şi anti-insecte. Substanţa folosită este de insecticid pe bază de ulei horticol.