Tudosie Andrei Știri 08.12.2023 20:50

SMS STB: Cum faci plata prin SMS sau prin Internet Banking

SMS STB: Cum faci plata prin SMS sau prin Internet Banking

Controlorii STB au prerogativa de a impune amenzi călătorilor, chiar și în situația în care aceștia și-au achitat contravaloarea biletului de călătorie. Acest aspect este relevant în cazul celor care optează să efectueze plata biletului prin intermediul serviciului SMS, fără a fi conștienți că trebuie să trimită mesajul corespunzător înainte de a se urca în mijlocul de transport în comun.

Cum faci plata prin SMS sau prin Internet Banking

De asemenea, călătorii nu au cum să cunoască această regulă esențială dacă nu accesează site-ul STB pentru a consulta detaliile privind utilizarea serviciului de plată prin SMS, deoarece această informație nu este specificată în alte locuri. Situația a fost întâlnită de mai mulți călători care au împărtășit experiența lor pe platformele de socializare.

Afișul furnizează detalii despre utilizarea serviciului, costurile asociate și alte informații tehnice relevante. Cu toate acestea, nu aduce la cunoștința călătorilor un aspect esențial, și anume necesitatea de a trimite mesajul corespunzător înainte de a se îmbarca în vehicul, condiție crucială fără de care nu pot beneficia de opțiunea de plată prin SMS pentru biletul de călătorie.

SMS STB

Această metodă modernă de plată este promovată activ în interiorul mijloacelor de transport în comun prin intermediul afișelor explicative, precum și prin reclamele audio, însă omite să precizeze această regulă esențială. Un exemplu elocvent în acest sens este reprezentat de modul în care este conceput un astfel de afiș:

Afișul detaliază modul de funcționare al serviciului, costurile implicate și alte aspecte tehnice, dar omiterea menționării necesității expedierii mesajului înainte de îmbarcare constituie un aspect semnificativ. Această condiție reprezintă un element esențial, fără de care călătorii sunt incapabili să utilizeze eficient opțiunea de plată prin SMS pentru achiziționarea biletului de călătorie.

Pentru Linia Urbană, atât pentru călătoriile de zi, cât și pentru cele de noapte, durata de valabilitate a unui SMS este de 60 de minute de la momentul confirmării. Pe Linia Regională, pentru călătoriile pe această linie specifică, perioada de valabilitate a unui SMS este extinsă la 90 de minute de la confirmare. Similar, pe Linia Expres, valabilitatea unui SMS este, de asemenea, de 90 de minute de la confirmare.

În ceea ce privește Abonamentul de o zi, care acoperă toate liniile urbane, utilizatorii trebuie să declare ziua pentru care solicită abonamentul, iar tariful este stabilit la 1,50 euro + TVA.

Tariful pentru o călătorie pe liniile expres este de 0,65 euro + TVA, în timp ce pentru călătoriile pe liniile urbane sau regionale, prețul este de 0,30 euro + TVA. Este important de menționat că plata poate fi efectuată de pe orice tip de telefon mobil.

Procedura de comandă prin SMS este gratuită pe rețelele Vodafone și DigiMobil, în timp ce în rețelele Telekom și Orange, se aplică o taxă suplimentară de 0,05 euro + TVA, conform informațiilor furnizate de STB.