Ionuț Nițulescu Actualitate 28.12.2021 20:40

Se redeschid sau nu școlile? Monica Anisie, anunț de ultimă oră

Se redeschid sau nu școlile? Monica Anisie, anunț de ultimă oră

Pentru elevi, 2020 a însemnat un an de sacrificiu. Împărțiți între școală și învățare online, copiii ar alege întotdeauna prima variantă, doar că situația epidemiologică nu o permite peste tot. Peste 3.300 de școli sunt în scenariul roșu, ceea ce înseamnă că mulți elevi învață de acasă.

Nu există tablete și nici materia nu este adaptată pentru online, iar cei care ar trebui să facă lumină în acest caz se încurcă în declarații. Ministrul Educației, Monica Anisie, este de părere că școlile ar trebui redeschise, în ciuda numărului tot mai mare de infectări, precizând că în unitățile școlare sunt respectate toate regulile de igientă.

Monica Anisie cere redeschiderea școlilor

Mai mult, Monica Anisie consideră că numărul tot mai mare de infectări cu COVID 19 nu are legătură cu începerea anului școlar, ci că pericolul se află dincolo de „poarta școlii”.

”Vreau să vă spun că în spaţiul şcolii nu există pericolul infectării. S-au luat toate măsurile de siguranţă, există dezinfectaţi, există acea distanţă fizică între elevi, se poartă mască, profesorii sunt foarte atenţi cu respectarea acestor reguli. Deci, nu şcoala este cea care influenţează într-un fel creşterea numărului de îmbolnăviri, nu în spaţiul şcolii se îmbolnăvesc copiii, ci pericolul este dincolo de poarta şcolii”, a declarat Monica Anisie, la B1 TV.

Citește și: Pregătește-te de vacanță! Când pică următoarele Zile Libere de la stat

scoala online

Se redeschid școlile?

Bucureștiul se află în scenariul roșu, alături de alte nouă județe, ceea ce înseamnă măsuri mai aspre pentru cei care locuiesc în aceste zone. Aici, școala se realizează exclusiv online.

Și fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea, este de părere că elevii ar trebui să se reîntoarcă în bănci, propunând totodată testarea profesorilor și elevilor. Aceasta este de părere că închiderea școlilor arată doar incompetența autorităților:

„Alo, guvernul, intram in noiembrie, nu mai suntem in martie, cand lumea nu stia ce sa faca in pandemie! Deschideti scolile! Testati copiii si profesorii! Izolati focarele! Aveti cu ce! V-am lasat stocuri, rezerve, spitale dotate, tot ce trebuie! Ca in lumea civilizata! Europa mentine scolile deschise, chiar daca a redus anumite tipuri de evenimente si activitati economice. In Bucuresti, scolile raman inchise, ca sa acopere incompetenta guvernului, lipsa de pregatire si umanitate a celor care se ocupa de criza sanitara”, este o parte din mesajul publicat de Gabriela Firea pe pagina oficială de Facebook.

Primarul ales al Capitalei, Nicușor Dan, investit recent în funcție, susține cu totul altceva. Acesta precizează că susține cu tărie învățarea în online în această situație, având în vedete că elevii pot transmite virusul foarte ușor.
„Copiii sunt transmiţători ai acestei boli. (…) Noi avem şi problema în Bucureşti de şcoli care învaţă în trei schimburi şi în care e practic imposibil să faci o distanţare a copiilor în clasă. (…) În condiţiile în care suntem în Bucureşti, putem să facem şcoală online în condiţii acceptabile. Este o măsură de siguranţă pe care eu o susţin cu toată inima, deci, până când nu vom scădea acel indice sub trei, cum au stabilit specialiştii, eu susţin ca şcolile să rămână în continuare închise”, a spus Nicuşor Dan joi, la postul B1 TV.