Ionuț Nițulescu Știri 27.12.2022 05:53

Care este, de fapt, adevărul despre Maria Montessori. Patru mituri despre creatoarea celei mai eficiente metode de educație

Care este, de fapt, adevărul despre Maria Montessori. Patru mituri despre creatoarea celei mai eficiente metode de educație

Maria Montessori esre cunoscută ca fiind creatoarea celei mai eficiente metode de educație. Povestea ei de viață este cu adevărat impresionantă, iar teoriile sale privind pedagogia au dat naștere și multor mituri.

Maria Montessori s-a născut în Chiaravalle, un mic oraș din Italia, în 1870, într-o familie de intelectuali. Educația aleasă i-au asigurat un parcurs atipic în acea perioadă, ajungând să fie printre primele femei care a studiat medicina în Italia.

În 1989 a adus pe lume primul său copil, pe care a fost nevoită să-l dea spre adopție, o condiție impusă de socrii săi pentru ca nepotul să le poarte numele. Relația cu tatăl copilului nu a durat, iar ea și-a reluat legătura cu fiul ei, Mario, cu ajutorul căruia a creat „metoda Montessori”.

Maria a fost nominalizată trei ani la rând în categoria Premiului Nobel pentru Pace, în 1949, 1950 și 1951, și s-a stins din viață în 1952, în Olanda. Munca i-a fost continuată de fiul ei.

Maria Montessori alături de fiul ei, Mario
Maria Montessori alături de fiul ei, Mario

Ce este metoda Montessori

Principiile care au dus la crearea metodei Montessori au apărut în 1906, atunci când Maria a fost invitată să gestioneze o școală destinată copiilor din familii sărace. Observând progresele copiilor aceasta a pus bazele sistemului de educație pedagogică, considerat în prezent a fi cel mai eficient

Ce a făcut diferit? A înlocuit mobilierul greoi cu unul la care copiii să aibă acces ușor, a inclus în activitățile lor tot ce ține de îngrijirea personală și a spațiului din jur și a încurajat libertatea de mișcare chiar și în timpul orelor. La scurt timp, centrul devenise un succes, modelul fiind adoptat mai apoi în întreaga lume.

Esența metodei lui Montessori este să se concentreze asupra nevoilor, abilităților fiecăruia, încurajând dorința de a participa la viața adulților. Motto-ul acestei abordări este: “Ajută-mă să o fac singur.”

Citește și: Structura anului școlar 2020 – 2021. Când sunt examenele și când pică vacanțele

Motto Montessori: “Ajută-mă să o fac singur”
Motto Montessori: “Ajută-mă să o fac singur”

Mituri despre educația Montessori

Mulți au privit principiile Mariei Montessori cu scepticism, ceea ce a dat naștere multori mituri. Iată care sunt acestea:

  •  În școlile din Montessori, elevii fac tot ce vor ei.

De fapt, elevii sunt încurajați să se descopere și să devină autodidacția, chiar de la vârste fragede.

  • Pedagogia Montessori este concepută pentru copiii cu retard mintal.

Maria Montessori și-a început cariera medicală în jurul copiilor cu nevoie speciale, însă în urma studiilor a observat că toți copiii au nevoie de un mediu de dezvoltare special, adaptat nevoilor lor.

  • Copiii din clasele Montessori trebuie să facă totul singuri.

Ghizii Montessori îi ghidează pe copii pe parcursul întregului proces, venindu-le în ajutor atunci când responsabilitățile îi depășesc. Mai mult, copiii sunt încurajați să ceară ajutorul de fiecare dată când simt nevoia.

  • Copiii nu se joacă

„Jocul este munca copilului” – Maria Montessori. Copilul învață de plăcere