>
Ieșenii se pot bucura de mai multă libertate începând cu 30 decembrie, după ce municipiul a intrat în scenariul galben. Autoritățile au decis redeschiderea restaurantelor la interior, în limita a 30/100 din locuri.
Potrivit hotărârii luate de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Iaşi, se reiau la interior activitățile din domeniul HoReCa. Măsura se aplică începând cu data de 30 decembrie, la ora 24.00.
Așadar, patronii de restaurante își pot primi clienții și în interior, însă în limita a 30% din capacitate. Totodată, se reia activitatea cinematografelor și a instituțiilor de cultură, respectând aceeași regulă.
Printre deciziile luate de autorități se numără și redeschiderea activităţiloe din sălile de jocuri de noroc. Toate acestea vor funcționa în intervalul orar 06.00 – 23.00.
Incidența cumulata a cazurilor la nivelul județului Iași în ultimele 14 zile este de 1.07. Chiar și așa, primarul Mihai Chirica a declarat că petrecerile sunt interzise.
„Aceste prevederi sunt urmărite în continuare de HG 1065/2020 prin care se interzice desfăşurarea de activităţi, aniversări, sărbătoriri sau petreceri în spaţii închise sau deschise, publice sau private, acest lucru pentru a răspunde dacă se organizează sau nu Revelion. Nu se organizează Revelion în niciunul dintre spaţiile publice sau private de pe raza municipiului Iaşi pentru că activităţile se vor finaliza la ora 23.00, şi nu sunt permise activităţi cu acest specific”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Citește și: Alocații mai mari pentru copii în 2021. Cu cât vor crește de la 1 ianuarie
Starea de alertă a fost prelungită pe 14 decembrie cu încă 30 de zile, ceea ce înseamnă că românii sunt nevoiți să respecte aceleași reguli până acum. Rămâne în vigoare carantina de noapte, iar circulația este permisă după ora 23.00 doar cu declarație pe propria răspundere și în baza unui motiv întemeiat.
„Purtarea măștii și anumite măsuri care sunt implementate acum și măsurile sanitare vor rămâne”, a declarat Raed Arafat.
Restricțiile impuse de autorități diferă de la o zonă la alta, în funcție de rata de infectare din zona respectivă. Așadar, pot impune măsuri mai aspre sau le pot relaxa, în cazul în care rata de incidență este mai mică de 1.5/1000 de locuitori.