Ionuț Nițulescu Actualitate 01.01.2023 21:38

Alocații mai mari pentru copii în 2021. Cu cât vor crește de la 1 ianuarie

Alocații mai mari pentru copii în 2021. Cu cât vor crește de la 1 ianuarie

Anul 2021 vine cu alocații mai mari pentru copii! Indemnizațiile vor crește cu 10% din ianuarie 2021, urmând ca în luna august să aibă loc o nouă majorare, tot cu 10 procente.

Guvernul Cîțu a decis creșterea alocațiilor pentru copii în două trepte în 2021, cu câte 20%. Prevederile adopttate de Guvernul Cîți vor apărea într-o ordonanță de urgență, ce va fi adoptată miercuri.

Alocații mai mari în 2021

PSD a votat în Parlament, în luna august, o lege prin care alocațiile pentru copii ar fi trebuit să se dubleze de la 1 septembrie 2020, dar guvernul a amendat legea printr-o ordonanță de urgență care prevede o majorare de doar 20%.

Guvernul Orban a precizat că din cauza pandemiei de coronavirus nu există resursele necesare pentru a susține o dublare a alocațiilor. Așadar, alocațiile vor crește în cinci trepte, ultima majorare fiind la 1 iulie 2020, preciza atunci Ludovic Orban.

Mai exact, alocațiile copiilor vor crește în 2021 cu 20%, în două tranșe, în ianuare și în august, și nu cu 40%, cum a anunțat fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru.

Citește și: Câți bani câștigă un profesor debutant și până la ce salariu poate ajunge în cariera sa

Ce se întâmplă cu pensiile și salariile

Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu a precizat că salariile, indemnizațiile și sporurile bugetarilor vor fi plafonate de la 1 ianuarie 2021, până la finalizarea analizei privind legea salarizării. Majorarea de salarii promisă profesorilor va fi amânată, cel mai probabil, pentru luna decembrie a anului 2021.

În ceea ce privește salariul minim pe economie, acesta va crește la 2.300 lei brut.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de G4Media.ro, noul Guvern va plafona punctul de amendă la nivelul acestui an, prin aceeași ordonanță de urgență.

Premierul Cîţu a mai precizat că bugetul pe anul 2021 va fi construit cu un deficit de 7% din PIB și că a fost deja adoptată o ordonanță de urgență privind reorganizarea Guvernului.

„Am văzut deja discuţii în spaţiul public şi trebuie să clarificăm pentru bugetul de anul viitor ce măsuri rămân şi cum se vor prelungi. Pentru bugetul de anul viitor rămânem la ceea ce am spus şi până acum: suntem adepţii unei consolidări fiscale, ceea ce înseamnă că vom construi un buget cu care vom veni în Parlamentul României cu un deficit bugetar în jur de 7% din PIB, ceea ce arată, pe de o parte, angajamentul nostru ferm pentru consolidarea fiscală şi, în acelaşi timp, este un deficit bugetar care, în contextul economic actual, nu pune o frână economiei. Politica fiscală rămâne stimulativă în 2021, este adevărat, aşa cum estimăm noi, în prima parte a anului, se va muta către o politică fiscală neutră în a doua parte a anului”, a afirmat Cîţu, după şedinţa de Guvern.