Gabriela Dinu Știri 27.05.2022 23:48

Scrisoare de intenție. Cum se scrie corect. Model ușor de copiat

Scrisoare de intenție. Cum se scrie corect. Model ușor de copiat

Scrisoarea de intenţie mai este cunoscută şi sub numele de scrisoare de motivaţie şi a ajuns să fie cerută tot mai des la interviurile de angajare, alături de CV-ul candidatului.

Atunci când realizezi o astfel de scrisoare trebuie să o faci atât de bună încât angajatorul să te sune imediat ce o citeşte. În acelaşi timp, trebuie să fii şi sincer, căci poţi fi prins foarte uşor cu minciuna. Această scrisoare trebuie să arate implicarea ta în muncă şi să respecte aşteptările reale ale unui recrutor.

Cum se scrie o scrisoare de intenție?

Pe o pagină de A4 va trebui să scrii de ce crezi tu că te potriveşti pentru acel job şi să îţi arăţi interesul pentru acest post. Trebuie să pui accentul pe capacităţile tale şi nu pe beneficiile pe care tu consideri că ar trebui să le primeşti de la companie.

Câteva reguli de respectat atunci când redactezi o scrisoare de intenţie:

  • să fie clară, precisă, realizată într-un mod pozitiv şi să fie relevantă conform cerinţelor job-ului;
  • să respecte regulile de scriere ale unei scrisori amicale, de felicitare sau recomandare;
  • scopul ei principal este acela de a motiva şi a convinge cititorul să te cheme imediat la interviu, curios de a afla detalii cât mai multe despre tine;

Citeşte şi:

Ce trebuie să conțină o scrisoare de recomandare. Model explicit

De cele mai multe ori, recrutorii online solicită o scrisoare de intenţie, pe lângă CV. Dacă nu vezi specificat într-un anunţ că se cere şi această scrisoare, asta nu înseamnă că angajatorul nu o doreşte. Povestea despre asta un coordonator cunoscut de Resurse Umane din România:

„Dacă acum câțiva ani responsabilii de resurse umane acordau o atenție mult mai mare scrisorii de intenție, în momentul actual aceasta nu mai reprezintă un criteriu de selecție sau procesul de recrutare nu este condiționat de prezentarea unui astfel de document. Doar în anumite procese de recrutare mai standardizate sau mai creative este nevoie de scrisoare de intentie, de exemplu în domeniul public sau în marketing”.