>
Crăciunul este sărbătorit de foarte mulți oameni de pe planetă, iar în unele țări din lume sunt unele obieciuri și tradiții care de care mai ciudate.
Crăciunul, cea mai importantă sărbătoare a creștinilor este sărbătorit de doar aproape o treime din populația planetei, chinezii și hindușii nu sărbătoresc Nașterea Domnului, iar asta face ca mai mult din jumătatea populației globului să nu se bucure de magia Crăciunului.
De Crăciun, în Germania, oamenii au obiceiul de arde un butuc toată noaptea de Crăciun pentru a apăra casa de hoți și nenorociri tot restul anului. Se pare că tradiția împodobirii bradului a apărut în Germania, în secolul al XVI-lea. În 1890, deja erau importate din Germania ornamente pentru pomii de Crăciun, conform volumului ”Cartea de Crăciun” de Sorin Lavric. În Elveția, copiii scobesc cu mare grijă câte o ridiche mare de lună, alb-violet, pe care o împodobesc cu diferite crestături și forme, la fel cum se procedează și cu dovleacul de Halloween.
În Italia Crăciunul începe cel mai devreme, cu opt zile înainte și este cunoscut sub denumirea de ”Novena”. Conform tradiței copiii care merg să cânte și să recite poezii din casă în casă primesc daruri aduse de o vrăjitoare urâtă, dar bună, numită Befana. În cele mai multe biserici din Italia sunt expuse iesle cu pruncul Iisus și magi în mărime naturală.
Danezii au o modalitate mai puțin întâlnită de a împărți cadourile: se adună toți membrii familiei în jurul bradului și cel mai vârstnic ia un cadou pe care-l dă celui destinat care ia, la rândul său, un altul și-l dă persoanei pentru care a fost pregătit și așa mai departe. În Danemarca se foloseau stegulețe, clopoței și steluțe. În Olanda Moș Crăciun vine pe un cal alb.
În America, cu cinci săptămâni înainte de Crăciun, în fiecare duminică, americanii aprind câte o lumânare, fiecare reprezentând câte ceva. În seara Crăciunului, toate acestea sunt reaprinse pentru a sărbători Nașterea Domnului