Păcuraru Stelian Știri 25.04.2022 08:00

Salariu Medic Rezident. Cât ajunge să câștige cu tot cu bonusuri și sporuri în România, comparativ cu alte țări

Salariu Medic Rezident. Cât ajunge să câștige cu tot cu bonusuri și sporuri în România, comparativ cu alte țări

Facultatea de Medicină este cea mai grea facultate pe care un student poate să o urmeze. Pe lângă responsabilitatea uriașă care implică meseria de medic, până la absolvire un student trebuie să se pregătească extrem de bine și să reziste în toți anii de facultate. Mai apoi, după ce titulatura de medic a fost asigurată în dreptul numelui începe provocarea și mai mare.

Salariile medicilor cu experiență sunt mici în România în raport cu ceea ce se întâmplă în străinătate, iar problema și mai mare vine dacă începem să coborâm pe scara ierarhică. Medicii rezidenți nu se pot întreține doar din salariul primit, mai ales dacă, de exemplu, au de plătit o chirie sau o rată la casă. Este valabil și în cazul asistentelor medicale la debut de meserie.

Cât ajunge să câștige cu tot cu bonusuri și sporuri în România

Conform ultimelor date publicate dinspre Ministerul Sănătății, salariul unui medic rezident în primul an este stabilit la 5.700 lei brut. Este foarte important să fim atenți la termenul brut, asta pentru că salariul pe care îl va lua în mână, net, un medic rezident în primul an de carieră va fi în jur de 3.400 lei.

Salariul va crește în fiecare an, pe măsură ce experiența se va acumula, iar în anul al 3-lea de rezidențiat se va putea ajunge la o sumă netă de aproape 4.700 lei.

După terminarea anilor de rezidențiat, în care tinerii medici își vor alege specializarea dorită, se va da examenul de rezidențiat, iar dacă el este promovat atunci aceștia se vor putea numi doctori cu acte în regulă. În funcție de specialitatea aleasă, anii de rezidențiat pot varia de la 3 la 6.

La aceste salarii se adaugă și bonusuri sau sporuri, în funcție de numărul de ture lucrat sau de recomandările primite de la șefii spitalului.

Pe timpul pandemiei de coronavirus, în anul de debut, un medic rezident de la Unitatea de Primiri Urgențe a putut încasa, cu tot cu sporurile de pericol oferite de stat, un salariu lunar de aproape 11.000 lei. Asta pentru că, pe timp de pandemie, Statul a mărit cu 75% sporurile de salariu pentru cei care au lucrat în prima linie anti COVID-19.