Gabriela Dinu Știri 15.01.2023 09:46

Salariu Brut vs. Salariu Net. Care sunt diferenţele

Salariu Brut vs. Salariu Net. Care sunt diferenţele

Salarizarea în România este cuantificată prin două tipuri: salariul net şi salariul brut. Vorbim de sume diferite, doar una este cea care îţi intră propriu zis în cont.

Din rândurile următoare veţi afla tot ce vă interesează despre modul în care sunt calculate salariile, ce reprezintă salariul net, ce înseamnă salariul brut, care sunt diferenţele dintre cele două, cum sunt calculate taxele şi impozitele şi multe altele.

Care este diferenţa dintre salariul brut şi salariul net

Într-un contract individual de muncă, sunt trecute atât salariul brut, cât şi cel net. Salariul brut este cel care se referă la totalitatea veniturilor care sunt realizate de către un salariat la un loc de muncă, fiind şi suma totală lunară pe care o primeşte de la angajator. Însă nu în mână, căci angajatorul plăteşte în contul lui anumite dări.

De partea cealaltă, salariul net este câştigul tău, reprezintp acei bani cu care vei rămâne în portofel, după ce angajator achită în contul tău contribuţiile sociale, taxele către stat şi aplicarea sporurilor, atunci când este cazul.

Ca un mic rezumat, salariul net este cel pe care îl încasezi tu, salariul brut este cel pe care îl achită angajatorul, o parte către tine şi o parte către contribuţii. De ce este o diferenţă atât de mare între cele două salarii? Ei bine pentru că şi taxele sunt foarte mari, iar dintr-un salariu brut, un angajator va trebui să facă următoarele plăţi:

  • CASS (asigurări sociale de sănătate): 10%;
  • CAS (asigurări sociale; contribuția la pensii): 25%. Poate crește la 29% pentru condiții deosebite de muncă sau 33% pentru condiții speciale de muncă;
  • Impozitul pe venit: 10%;
  • CAM (contribuția asiguratorie pentru muncă), de 2,25%.

În cele mai multe cazuri, salariul net este cam la jumătate din salariul brut, după retragerea sumelor obligatorii de plată, iar angajatorul primeşte în jur de 50-60% din suma pe care o are stipulată în contract, în dreptul salariului brut.

Există numeroase calculatoare online prin care vă puteţi verifica aceste sume, dacă ştiţi salariul brut şi l-aţi uitat pe cel net sau invers. Acolo veţi avea explicate şi procentele care se duc din banii voştrii către stat şi sănătate şi ce mai trebuie să fie achitat.

Cât este salariul minim în România, în 2023

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul minim pe economie în România a fost majorat. Vorbim despre o hotârâre de Guvern, în urma unei şedinţe care s-a realizat în anul precedent. Astfel, s-a trecut de la suma de 2.550 de lei care era până atunci, la suma de 3.000 de lei pe lună. Vorbim despre o creştere cu 450 de lei faţă de salariul minim care a existat până acum.

Pentru cei care sunt plătiţi pe ore, remuneraţia va fi de 18,145 de lei pe oră, la un program de lcuru complet de 165,333 de ore pe lună. În România, după această majorare, vor exista 2.181.134 de beneficiari.