Ionuț Nițulescu Actualitate 22.01.2023 21:16

România deține o adevărată comoară. Valorează miliarde, dar suntem pe cale de a o pierde

România deține o adevărată comoară. Valorează miliarde, dar suntem pe cale de a o pierde

România stă pe o adevărată comoară, pe care o vom pierde în următorii 20 de ani, dacă nu o vom folosi inteligent. Avem o țară bogată, mult mai bogată decât ne dăm seama, din păcate. Avem resurse naturale care ne-ar propulsa în top, dacă am ști să le punem în valoare.

Dacă înainte de Revoluție, exista un program amplu de industrializare a Republicii Socialiste România, care viza minereurile de fier, cupru, aur sau rezervele de hidro-carburi, acum nu există o politică națională care să ne aducă câștiguri.  Pro Tv a vorbit pe larg despre acest subiect în campania „După 30 de ani”.

Bogățiile României, lăsate de izbeliște

Conform Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, România ar putea exploata aproape 80 de tipuri de resurse minerale, de la cupru, ape geotermale şi minerale, până la minereuri de aur şi argint, cuarţ, calcar, marmură, lignit şi minereuri de molibden sau de uraniu.

Printre cele mai importante resurse naturale epuizabile se numără: resursele energetice, respectiv petrolul, gazele naturale, cărbunii; resursele metalurgice feroase, de exemplu fierul; resursele metalurgice neferoase, precum aurul, argintul, aluminiul, magneziul, cuprul, zincul şi plumbul. Acestea pot fi exploatate, dar cu o condiție: cu grijă față de viitor. Pentru refacerea lor este nevoie de o lunhă perioadă de timp.

Bogățiile țării au fost lăsate de izbeliște după 1989. Deși toate resursele naturale aparțin statului, acestea nu sunt exploatate la adevărata lor valoare. De cele mai multe ori sunt vândute ca materie primă. Dacă ar fi prelucrate, valoarea lor ar crește mult.

Citește și: Ce acoperire are Digi RDS&RCS în România. Harta unde ajunge semnalul

Pădurile au dispărut, iar țițeiul se va epuiza în 20 de ani

Rezervele României de țiței s-ar putea epuiza în rumătorii 20 de ani. Odată cu privatizarea Petromului, 80% dintre concesiunile de pe perimetrele onshore cu potenţial economic au fost preluate de investitorii austrieci.

Resursele de gaze naturale ale României sunt estimate la 660 de miliarde de metri cubi în arcul subcarpatic şi peste 200 de miliarde de metri cubi în offshore, în Marea Neagră.

Poate că una dintre cele mai vizibile campanii au fost cele împotriva defrișărilor ilegale. În România ultimilor 30 de ani ne-am confruntat cu un dezastru în păduri, 3 hectare de pădure a dispărut în fiecare oră, 20 de milioane de metri cubi de lemn tăiaţi illegal în fiecare an. Și în acest caz va fi nevoie de ani întregi pentru a reîntregi pădurile României.

Dar asta nu este tot. România se află pe locul 35 în topul mondial al ţărilor cu cele mai mari rezerve de aur la BNR,  de 103,7 tone. În ceea ce priveşte minereurile auro-argentifere din subsolurile României, acestea sunt estimate la 760 de tone.

În plus, țara noastră are una dintre cele mai bogate reţele hidrografice din Europa, dar și ape termale. Din păcate, turismul balnear a fost pus pe butuci în ultimii ani.

România este una dintre puţinele ţări europene cu rezerve de minereu de uraniu, dar și rezerve semnificative de sare.