Tudosie Andrei Știri 05.12.2023 19:46

Rețetă simplă de pâine de casă pentru începători: Pas cu pas

Rețetă simplă de pâine de casă pentru începători: Pas cu pas

Rețetă simplă de pâine de casă. Descoperă pașii rapizi și efortul redus necesar pentru a o pregăti, și află secretul pentru a obține o pâine extrem de pufoasă.

Vă invităm să descoperiți toate detaliile necesare pentru a cuceri arta preparării pâinii acasă, de la ingredientele necesare la tehnici importante, care vor contribui la succesul fiecărui lot de pâine proaspătă. Astfel, veți putea să vă bucurați de o pâine delicioasă și pufoasă oricând dorești, cu un minim de efort și cu rezultate garantate.

Ingrediente

-1 kg faina

-7 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspăta

-700 ml apa călduța

-20 g sare

-ulei

Mod de preparare

Pentru a realiza rețeta ușoară de pâine de casă, nu este necesar să dispui de ingrediente prea sofisticate sau complicate. Un aspect esențial pe care trebuie să-l ai în vedere este importanța răbdării în procesul de preparare a aluatului, deoarece acesta trebuie să aibă timp să crească corespunzător, astfel încât pâinea rezultată să fie extrem de pufoasă.

În etapa inițială, primul demers pe care trebuie să-l întreprinzi constă în a încălzi ușor apa sau a utiliza apă călduță, evitând în mod categoric utilizarea apei reci.

După aceasta, va fi necesar să dispui de un castron suficient de spațios în care să adaugi 600 ml de apă, asociată cu drojdia, fie uscată, fie proaspătă, în funcție de disponibilitatea sau preferința ta. Indiferent de varianta aleasă, este important de menționat că rezultatul final al pâinii va fi excelent, astfel încât nu există motive de îngrijorare în această privință!

În prima etapă, dizolvă drojdia în apa călduță, amestecând cu o lingură de lemn, după care va trebui să presari o mică cantitate de făină și să aștepți timp de 10 minute. Această procedură este esențială pentru a activa drojdia.

După scurgerea celor 10 minute, vei remarca că amestecul începe să devină spumos și să crească în volum. La acest punct, poți adăuga restul de făină și să începi procesul de frământare al aluatului.

Acum, este etapa potrivită să introduci și sarea în procesul de preparare a pâinii. Pâinea pare să-și piardă din gust în absența sării, așa că este imperativ să adaugi un strop de sare pentru a evita această lipsă de savoare. Desigur, chiar dacă avem de-a face cu o rețetă simplă de pâine de casă, includerea sării este esențială pentru a obține un rezultat gustos.

Pentru a te asigura că sarea se va amesteca corespunzător și că nu vor exista zone neafectate de sare în pâine, adaugă și cei 100 ml de apă rămași. Nu te îngrijora dacă aluatul pare să fie prea moale, continuă procesul de frământare până când sarea se integrează complet în compoziție.

În această fază, este momentul să modelăm aluatul. Va fi necesar să utilizezi puțin ulei pentru a unge suprafața unde intenționezi să-l așezi. Prin urmare, dacă folosești o tavă sau o formă de copt, este recomandat să le ungi ușor în prealabil.

Permite aluatului să dospească timp de o oră la temperatura camerei. Este recomandat să-l protejezi de sursele directe de căldură, așa că evită să-l plasezi în soare sau în apropierea unui calorifer sau aragaz aflat în funcțiune.

După expirarea primului interval de o oră, aluatul va avea tendința de a se întinde ușor, iar acesta mai necesită încă 30 de minute pentru a continua procesul de dospire. Dacă dorești să accelerezi puțin acest proces, poți introduce tava într-o pungă de plastic.

După ce a trecut intervalul de timp specificat, este momentul să preîncălzești cuptorul. Este necesar să atingi o temperatură de 250 de grade Celsius, așa că pregătește-te să ai puțină răbdare în acest sens.

Un truc esențial pentru a asigura că pâinea ta va ieși extrem de pufoasă constă în plasarea unei alte tăvi în cuptor, conținând aproximativ 2 degete de apă, atunci când îl pornești. Pe măsură ce apa începe să fiarbă, cuptorul va fi inundat de aburi atunci când introduci aluatul, contribuind astfel la textura fină a pâinii.

Înainte de a introduce aluatul în cuptor, se face o incizie la suprafață pentru a monitoriza expansiunea pâinii și, în plus, pentru a preveni posibilitatea ruperii acesteia.

Aluatul este plasat în cuptor și lăsat să coacă timp de 20 de minute, ulterior se îndepărtează tava cu apă, deoarece aburul nu mai este necesar. Pâinea continuă să se coacă pentru încă 30-35 de minute, iar temperatura cuptorului este redusă la 200 de grade Celsius.

După expirarea timpului de coacere, pâinea ta este complet gata. Poți verifica dacă este coaptă folosind un truc simplu. Extrage pâinea cu ajutorul unor mănuși de gătit sau a unei cârpe mai groase și bate ușor partea de jos sau fundul acesteia. După ce ați urmat toți acești pași sunteți gata de gustare. Poftă bună!