Gabriela Dinu Retete 09.10.2023 21:08

Bucătărie tradițională: Rețeta de cozonac cu 1 kg făină

Bucătărie tradițională: Rețeta de cozonac cu 1 kg făină

Există o mulţime de reţete speciale pentru cozonaci, care se fac la noi în ţară atât în zilele de sărbătoare, cât şi în cele normale, fiind un desert mega cunoscut în România.

Astăzi vă vom prezenta reţeta de cozonac ce se face cu un kilogram de făină şi din care vă vor ieşi doi cozonaci. Aveţi nevoie de făină specială pentru cozonac, 500 ml de lapte de 3,5 % grăsime, 50 gr de drojdie proaspătă, 100 gr de unt, 4 pliculeţe de zahăr vanilat, 250 grame de zahăr, 100 gr de ulei, cinci gălbenuşuri, o linguriţă rasă de sare, coaja rasă de la o lămâie şi o esenţă de rom.

Cum se face cozonacul special, cu un kilogram de făină

Acestea sunt ingredientele doar pentru aluat, este cel care se face primul, cum este şi normal. Se cerne făina de trei ori, se încălzeşte laptele cu zahărul şi zahărul vanilat, se dizolvă drojdia în câteva linguri de lapte călduţ, apoi se pune peste făină. fără să amesteci. În alt vas se amestecă gălbenuşurile cu sarea şi coaja de la o lămâie şi se adaugă în castronul cu făină şi drojdie, apoi se pune şi laptele rămas. Foloseşte o lingură de lemn şi amestecă totul lent.

După aceea urmează procesul care face totul în gustul cozonacului tău, frământarea, ce trebuie să dureze cel puţin 30 de minute. După ce termini, laşi aluatul să crească timp de o oră şi jumătate, timp în care veţi prepara umplutura.

Reţeta de umplutură pentru cozonac

Aveţi nevoie de 400 grame de miez de nucă, cinci albuşuri, trei linguri de cacao, cinci linguri de zahăr brun, coaja rasă de la o lămâie, o fiolă esenţă de rom. Vă mai trebuie şi 30 ml de lapte şi un gălbenuş crud pentru uns cozonacii, la final.

Albuşurile se mixează spumă cu zahărul, se pune nuca şi cacao, esenţa de rom şi coaja de lămâie şi se amestecă bine. Împarţi apoi aluatul în patru părţi egale şi pe fiecare dintre acestea pui cremă. Rulezi apoi două câte două bucăţile de aluat, rezultând doi cozonaci împletiţi, care se ung cu amestecul din ouă şi lapte. Se coc 45 de minute la 180 de grade, apoi se lasă la răcit puţin şi se servesc atunci când sunt calzi sau după bunul plac.