Mocanu Cosmin Retete 11.10.2020 13:24

Rețetă de Ketchup de casă dulce sau picant. Lista cu ingrediente și mod de preparare

Rețetă de Ketchup de casă dulce sau picant. Lista cu ingrediente și mod de preparare

Rețetă de Ketchup de casă dulce sau picant, rețetă 100% naturală. Află cum se prepară și cum se păstrează peste iarnă un Ketchup făcut în casă.

Rețeta de Ketchup este una 100% naturală, foarte ușor de făcut.

Ingrediente Ketchup de casă

3 kilograme de roșii cărnoase

1,5 kilograme de ardei gras sau kapia, de preferință roșii (dacă doriți un ketchup picant, adăugați și câțiva ardei iuți, după preferință

6 cepe de mărime medie

6-10 căței de usturoi (în funcție de cât de mult vă place gustul usturoiului, care oricum nu va fi dominant)

Cea mai bună rețetă de ketchup de casă
Cea mai bună rețetă de ketchup de casă

1 snop bun de frunze de țelină cu tot cu tulpina (6-7 bucăți)

4-5 frunze de dafin

1 linguriță de tarhon uscat (opțional)

1 linguriță de oregano uscat (opțional)

1 lingură de busuioc uscat (opțional)

5-6 cm. de rădăcină de ghimbir răzuită sau 1 linguriță de ghimbir pudră

condimente dupa plac: neapărat scorțișoară (1-2 batoane sau, în lipsă, cam 1 lingură rasă), 1 linguriță de piper negru măcinat, apoi câte ½ de linguriță de chimion, coriandru, ienibahar

125 ml. de oțet de 9° (oțet de mere am folosit eu)

80 de grame de zahăr (sau mai mult, dacă vă place mai dulce)
sare după gust

Preparare Ketchup

1. Primul pas este alegerea unor roșii cărnoase care se spală, se curăță de partea alb-verzuie și se dau prin mașina de pasat, la fel ca pentru bulion.

2. Ardeii se coc pe o plită sau grătar, se acoperă cu capac și se lasă să se răcească. După ce se răcesc, se decojesc de pieliță și se curăță de semințe.

3. Se toacă mărunt ceapa și usturoiul, la fel și ardeii copți. Pentru a fi tocate foarte mărunt este recomandat să fie date prin robot.

4. Sucul de roșii se pune într-o oală suficient de mare împreună cu restul ingredientelor, impreună cu o lingură rasă de sare.

5. Oala se pune pe foc mic și se fierbe până cantitatea scade la jumătate, iar din când în când se amestecă, în special spre final când începe se arate ca o pastă. Când ajunge să scadă se ia oala de pe foc.

6. Frunzele de țelină și de dafin se scot din oală și se pasează sosul sau se dă prin sită.

7. Ketchup-ul este pregătit pentru a fi îmbuteliat.