>
Numărul cazurilor noi de COVID anunțate zilnic a scăzut, iar autoritățile recunosc că există multe situații care nu se raportează. Ultima declarație de acest fel vine de la Raed Arafat, care a subliniat că situația din România este „încă sub control”.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat că numărul de cazuri raportat de autorități nu este cel real, dar a venit și cu o explicație privind acest aspect.
„Sunt cazuri care nu se raportează. Asta știm, pentru că sunt unii care fac teste antigen, teste rapide acasă și sunt pozitive și rămân acasă. Cum aveam înainte pe cei care aveau simptome ușoare și nu mergeau să se testeze, refuzau să se testeze.
Acum se testează acasă și rămân acasă, în cazul fericit. Unii dintre ei poate nu respectă regulile și nu rămân acasă. Cu testele PCR suntem pe la 30.000 dacă nu greșesc, pe zi, la care se adaugă câteva mii de teste antigenice rapide. Rata de pozitivare am văzut că este totuși menținută la un nivel mai mic decât înainte”, a spus șeful DSU, potrivit alephnews.ro.
Pe de altă parte, Raed Arafat susține că situația se află sub control și îi sfătuiește pe români să respecte regulile impuse de autorități. În ceea ce privește numărul persoanelor internate la ATI, cifrele arată că în multe spitale au fost înregistrate ușoare scăderi,
„Scăderea este lentă, mică, dar arată că situația este sub control. Astăzi suntem sunt 1.000 de paturi în ATI. Locurile de internare pe cazurile intermediare în spitale sunt în relativă scădere”, a mai spus șeful DSU.
Citește și: Cât costă un vaccin gripal în România în contextul pandemiei de COVID-19
Nu este pentru prima dată când diferite persoane publice recunosc că numărul de cazuri raportat de autorități nu este cel real. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a cerut ca restricțiile din București să fie menținute, chiar în timpul ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență din București.
Acesta a precizat că tulpina de coronavirus despistată în UK a fost confirmată în România și chiar astăzi în zona limitrofă a Capitalei, precum și raportul de joi al ECDC care arată că riscul epidemiologic european și național este ridicat, din cauza celor trei noi mutații ale virusului.
Totodată, acesta este de părere că Guvernul ar trebui să facă eforturi mai mari pentru a crește testările și pentru a reduce infectările.
”Lucrurile nu merg bine, numărul de cazuri a urcat din nou, testăm de asemenea foarte puțin și nu am văzut o creștere semnificativă a numărului de testări, lucru care stă eminamente la îndemâna Guvernului”, declara acesta în urmă cu câteva zile.