>
Toamna vine cu o adevărată provocare pentru români. Criza provocată de coronavirus se va amplifica odată cu venirea sezonului de gripă.
Ușor de confundat, atât gripa, cât și coronavirusul pot avea efecte devastatoare asupra organismului, motiv pentru care este extrem de important să ne ferim măcar de una dintre ele. Vaccinul antigripal joacă un rol extrem de important în 2020. Presiunea pe sistemul medical este uriașă, de accea prevenția este crucială în cazul gripei.
Vaccinul antigripal este recomandat oricui, în special copiiilor cu vârsta de peste 6 luni, femeilor însărcinate și persoanele de peste 65 de ani, aceștia prezentând un risc crescut de a dezvolta complicații legate de gripă.
În aceeași grupă cu risc crescut se numără și persoanele cu HIV, boli cardiovasculare, diabet, boli pulmonare, cei care au o boală cronică, precum astmul sau cei care iau aspirină regulat, potrivit reginamaria.ro.
Sezonul gripei începe din octombrie și ține pânâ în mai. După informațiile autorităților, coincide cu valul doi al epidemiei de coronavirus, ceea ce duce la o diagnosticare mai grea, dar și la supraaglomerarea spitalelor.
„În momentul în care va veni toamna și vor începe să circule celelalte viroze, dintr-o dată vom intra într-un cerc destul de delicat, din care eu nu știu la acest moment cum vom ieși. Pentru că fiecare dintre infecțiile acute de căi superioare, dar și pneumoniile și formele severe vor putea să fie ori gripă, ori adenovirus, ori coronavirus”, a explicat, pentru SpotMedia.ro, medicul Gindrovel Dumitra.
Vaccinul antigripal ar trebui făcut înainte de debutul sezonului, deoarece are nevoie de apriximativ două săptămâni pentru a putea produce anticorpii ce oferă protecție.
Gripa și COVID-19 sunt boli respiratorii contagioase, dar sunt cauzate de virusuri diferite. Deși sursa este complet diferită, simptomele celor două sunt asemănătoare și destul de greu de diferențiat. Singura modalitate sigură de a afla dacă ai gripă sau COVID-19 este testarea.
În acest context, vaccinarea antigripală este mai importantă ca niciodată. Reducând riscul de a contacta virusul gripal cu ajutorul vaccinului, reducem riscul unor complicații în cazul unei infecții cu COVID.
Deși sunt multe necunoscute în ceea ce privește coronavirusul, studiile efectuate pânî acum arată că COVID-19 are o mortalitate mai ridicată decât gripa sezonieră.
Există posibilitatea de a avea și gripă și COVID, ceea ce poate duce la complicații grave.
În acest context, autoritățile din întreaga lume se luptă pentru a achiziționa cât mai multe doze de vaccin împotriva gripei.
În sezonul gripal 2018-2019, Ministerul Sănătății a pus la dispoziția românilor 1.300.000 de doze. Pentru 2019-2020 au fost cumpărate cu 200.000 mai multe vaccinuri – 1.500.000.
Prețul pentru un vaccin antigripal variază între 25 și 60 de lei, în funcție de tipul vaccinului și numărul de virusuri împotriva cărora acționează. Vaccinul antigripal tradițional (trivalent) oferă protecție împotriva îmbolnăvirilor de gripă cu trei virusuri gripale: un virus gripal A (H1N1), un virus gripal A (H3N2) și un virus gripal B. Există însă și vaccinul tetravalent, care oferă protecție împotriva unui virus suplimentar B.
În ceea ce privește vaccinul anti-Covid, veștile nu sunt îmbucurătoare. Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat că nu crede că va exista un vaccin împotriva coronavirusului mai devreme de un an de zile.