Ionuț Nițulescu Actualitate 05.04.2021 13:55

Raed Arafat, noi declarații despre lockdown: „Are efect mai rapid”

Raed Arafat, noi declarații despre lockdown:

Raed Arafat a făcut noi declarații cu privire la un eventual lockdown, dar și despre restricțiile impuse de autorități, care au scos mii de oameni pe străzi.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a fost întrebat dacă nu ar fi fost mai eficient un lockdown total, ca în starea de urgență, decât măsurile impuse în prezent, iar acesta a explicat în ce constă diferența dintre ele. Carantinarea ar fi avut un efect mai rapid, însă și efectele economice ar fi fost mult mai mari.

Noi declarații despre un eventual lockdown

Secretarul de stat în MAI nu subliniat că aceste măsuri au fost luate pentru ca anumite activități să poată continua.

”Problema lockdown-ului total are, într-adevăr, efect mai rapid pe partea de limitare, dar are şi un impact economic mult mai serios. Noi, mergând pe weekend la început, în weekend impactului economic este mai limitat, după care prelungim pe timpul săptămânii când se ajunge la altă incidenţă, pentru că impactul într-adevăr se suportă mai mult economic, dar în acelaşi timp, oamenii totuşi merg la lucru şi anumite activităţi funcţionează mai departe”, a declarat Raed Arafat în cadrul unui interviu televizat, potrivit News.ro.

În timp ce lockdown-ul ar fi avut un efect mai rapid, deci ar fi durat și mai puțin, restricțiile actuale sunt mai permisive, deși au o durată mai lungă.

Citește și: Orban nu este de acord ca pensionarii care rămân în câmpul muncii după 65 de ani să fie scutiți de plata CAS

Raed Arafat explică noile restricții

Una dintre cele mai contestate măsuri a fost cea a limitării orei de circulație. Astfel, românii pot merge la magazine până la ora 18.00 în weekend, unde incidența depășește 4. Măsura se aplică pe tot parcursul săptămânii dacă rata de incidență depășește 7.5. În acest caz, circulația este interzisă după 20.00, cu excepția situațiilor prevăzute de lege.

Arafat a mai dezvăluit că, din păcate, oamenii nu respectă nici acum complet regulile, la mai bine de un an de la debutul pandemiei.

”Întrebarea care a fost, de ce am coborât ora, aici nu suntem singurii care am făcut acest lucru (…) nu ai unde să te duci la cinematograf, nu ai unde să te duci în altă parte, dar rămâne partea privată, partea celor care încalcă regula în mai multe spaţii şi unde Poliţia de mai multe ori a intrat, a amendat, dar fără un efect major. Dar poliţia a prins şi cazuri în care era un party cu 100 de oameni într-un apartament. Acum, la fiecare situaţie, există oameni care vor încerca să încalce şi acest lucru, din păcate, este un lucru observat, dar regula, în general, este o regulă pe care o vedem în alte ţări. Sunt mai multe ţări care au avut oră de interdicţie a circulaţiei şi ora 11 sunt puţine care au avut-o”, a mai declarat Arafat.