Ionuț Nițulescu Actualitate 02.04.2021 13:05

Orban nu este de acord ca pensionarii care rămân în câmpul muncii după 65 de ani să fie scutiți de plata CAS

Orban nu este de acord ca pensionarii care rămân în câmpul muncii după 65 de ani să fie scutiți de plata CAS

Deputatul liberal Alexandru Kocsis a depus un proiect de lege care prevede scurtirea de CAS pentru românii care aleg să rămână în activitate după 65 de ani. Președinele PNL Ludovic Orban a anunțat că nu este de acord cu această propunere.

Ludovic Orban este de părere că cei care decis să muncească și după vârsta de pensionare, până la 70 de ani, ar trebui să plătească în continuare CAS, considerând că acest lucru înseamnă „o egalitate de tratament a cetățeanului din punct de vedere fiscal”.

Orban, anunț important pentru pensionari!

Totodată, președintele PNL susține că rămânerea în câmpul muncii după 65 de ani este o decizie asumată și că nu vede de ce aceștia nu ar mai plăti în continuare contribuțiile către stat.

„Atât timp cât înregistrezi venituri din diferite activitiăți ca persoană activă, părerea mea este că trebuie plătite impozitele și contribuțiile, indiferent de vârstă, cu atât mai mult cu cât proiectul de lege care e supus dezbaterii și în procedură de adoptare de către Guvern presupune posibilitatea de a munci peste vârsta de pensionare, până la 70 de ani. Prevede ca un drept și, atâta timp cât persoana este cea care solicită să-și continue activitatea, este o decizie a sa și este mai degrabă un drept. Nu văd de ce ar trebui să nu mai plătească contribuțiile pentru pensie”, a spus Ludovic Orban, potrivit digi24.ro.

Citește și: Președintele Iohannis a refuzat să promulge legea

Românii de peste 65 de ani care rămân în câmpul muncii, scutiți de plata CAS

Pe de altă parte, inițiatorul proiectului, tot un liberal, susține că cei care au muncit 35 de ani și-au împlinit datoria față de stat. Deputatul Alexandru Kocsi a anunțat că va depunde un proiect de lege care prevede scutirea plății de CAS pentru acești români. Priectul a primit deja sprijinul PNL Bihor.

„Aceşti oameni care au contribuit la acest buget 35 de ani şi au susţinut plata atâtor pensii şi-au făcut din plin datoria faţă de acest sistem, ei ȋnşişi fiind astăzi ȋn categoria pensionarilor”, a motivat Kocis.

Acesta a mai precizat că în proiectul de lege sunt prevăzute două posibilități din care pensionarii pot alege: fie plătesc CAS în continuare și cer recalcularea pensiei, fie renunța la plata CAS-ului, dar pierd dreptul de a cere recalculare.