Ionuț Nițulescu Actualitate 09.03.2021 10:57

Raed Arafat a făcut anunțul despre un nou „lockdown total”. Ce se va întâmpla în România

Raed Arafat a făcut anunțul despre un nou

Raed Arafat, secretarul de stat din MAI și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a menționat că în zonele unde se înregistrează o rată mare de infectare există deja o presiune foarte mare pe sistemul sanitar.

Arafat a confirmat faptul că în România au apărut mai multe variante de COVID: britanică, sud-africană și braziliană.

Aceste variante de COVID se răspândesc mai ușor

”În acest moment, nu avem pe masă o discuție pentru un lockdown total”, a spus secretarul de stat la Antena 3, întrebat fiind despre eventualele noi măsuri restrictive în contextul creșterii ratei de incidență.

„În București s-a constatat incidența de peste 3 la mie și s-au luat măsurile de închidere a restaurantelor (la interior), teatrelor și cinematografelor, adică a locurilor unde există posibilitatea unui contact prelungit fără protecție. La Timișoara, incidența este aproape 7,5. E clar că rata de răspândirea este mare în zonă, ducând la o presiune mare pe sistemul sanitar, soluția fiind de carantinare a Timișoarei și a localităților limitrofe”, a precizat secretarul de stat.

Călătoriile, principalele cauze ale răspândirii noilor tulpini

„Era de așteptat. Dacă se călătorește, dacă lumea merge în concedii peste tot, era clar că vom ajunge să avem aceste tulpini în România. Unica metodă de control rămâne partea de protecție: mască, distanțare, anumite măsuri de limitare a răspândirii, cum s-a dispus la Timișoara”, a declarat Raed Arafat.

Citește și: Se schimbă buletinele românilor! Vor fi introduse Cărțile de Identitate electronice 

Secretarul de Stat din MAI a ținut să precizezee că aceste variante se răspândesc mai ușor, iar o persoană infectată poate infecta mult mai multe persoane în comparație cu tulpina veche, ceea ce înseamnă mai mutle cazuri într-o perioadă mult mai mică.

În viziunea lui Raed Arafat  vaccinul rămâne singura soluție: „E posibil să ajungem la alte doze de rapel, la fel ca în cazul vaccinului antigripal, pentru că apar mutații care necesită noile doze”.