Ionuț Nițulescu Actualitate 31.03.2021 12:40

Președintele Iohannis a refuzat să promulge legea

Președintele Iohannis a refuzat să promulge legea

Klaus Iohannis a refuzat să promulge legea prin care statul român ar ceda Camerei de Comerț și Industrie a României 46 de hectare din zona Romexpo.

Camera de Comerț are în plan să se asocieze cu grupul Iulius Mall pentru a construi 14 turnuri în curtea Romexpo. Proiectul de lege a fost deja apropbat de Camera Deputaților, la începutul lunii septembrie 2020. Doar că proiectul întâmpină deja câteva probleme.

Klaus Iohannis a refuzat promulgarea legii

Peședintele Klaus Iohannis a refuzat însă promulgarea acestuia și a cerut reexaminarea legii, anunță Administrația Prezidențială.

Șeful statului consideră că actul normativ nu oferă garanții suficiente în ceea ce privește stabilirea interdicției de vânzare, de ipotecare, ori de schimbare a destinației (desfășurarea exclusiv a activității specifice Camerei de Comerț și Industrii a României cu caracter de continuitate) terenurilor respective.

Totodată, președintele susține că ”valoarea economică foarte mare a terenurilor vizate de lege impune din partea Parlamentului o analiză cu atât mai riguroasă, astfel încât activitatea de administrare a proprietății private a statului să fie una diligentă, judicioasă, conformă interesului public general, să respecte normele legale în vigoare și să nu fie ea însăși generatoare de prejudicii”.

USR și UDMR au atacat legea la CCR prin care suprafaţa de teren de 46 hectare, din nordul Capitalei, de la Romexpo, trece din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerț. Legea a fost declarată constituțională.

Citește și: CTP, despre protestele din București: „Cei care au ieșit în stradă au fost mânați, ca o turmă, de partidul AUR”

Proiect imobiliar la Romexpo

Camera de Comerț și Industrie a României și Grupul Iulius, controlat de omul de afaceri ieșean, Iulian Dascălu, vor să construiască la Romexpo un complex uriaș, cu 14 turnuri (ajungând până la 42 de etaje). Proiectul ar urma să fie ridicat pe un teren ce aparție statului, însă care ar ajunge prin donație Camerei de Comerț.

Complexul imobiliar formar din cele 14 clădiri de la Romexpo ar avea mai multe destinații: birouri, locuințe, hoteluri, spații comerciale și muzee, plus 12.000 locuri de parcare. În plus, proiectul include și un Muzeu de Artă dedicat lui Constantin Brâncuși, un muzeu de Istorie Monetară şi un parc acvatic.

Întregul proiect imobliliar se ridică la o valoare estimată de peste 2,87 miliarde de euro şi va fi realizată etapizat, a transmis Camera de Comerț într-un comunicat.