Ionuț Nițulescu Știri 25.05.2021 10:41

Premierul a făcut anunțul! România este singura țară care a reușit asta

Premierul a făcut anunțul! România este singura țară care a reușit asta

Florin Cîțu a declarat la Radio Guerilla că România s-a redresat din punct de vedere economic într-un an și a reușit să recupereze tot ce s-a pierdut din cauza pandemiei.

Premierul a susținut că România este singura țară din Uniunea Europeană care a reușit acest lucru.

“Am reuşit într-un an de zile să recuperăm tot ce s-a pierdut din cauza pandemiei. Suntem cam singura ţară din Uniunea Europeană. Media europeană arată că în Uniunea Europeană avem o scădere în primul trimestru. România nu numai că a avut cea mai mare creştere economică, dar celelalte ţări au avut un trimestru pe negativ, de scădere. Am recuperat terenul şi acum ne pregătim pentru faza post-pandemie”, a declarat Florin Cîţu, marţi, la Radio Guerrilla, potrivit News.ro.

El a menţionat că economia României va creşte în acest an cu 6 – 9%.

“Ce a fost mai complicat a trecut. E adevărat că există aceste ajustări în această perioadă şi fiecare economie rezistă mai bine sau mai puţin bine. Din punctul nostru de vedere, cum se văd lucrurile pentru noi, nu numai că o spun eu, cam toate instituţiile internaţionale, agenţiile de rating şi-au revizuit estimarea pentru România, toate în creştere. Arată că economia va creşte în acest an peste aşteptări, între 6 şi 9% sunt estimările”, a explicat premierul.

Citește și: Dosarul Revoluției în care Ion Iliescu este acuzat de infracțiuni contra umanității, întors la Parchetul Militar

A anunţat că există resurse în economie care permit o creştere.

“La ce mă uit eu, există foarte multe resurse în economie în ceea ce priveşte resurse nefolosite care îţi permit să mergi în perioada următoare, să creşti fără să ai presiuni pe inflaţie. E puţin mai tehnic, dar asta înseamnă că avem bani de creştere economică. De obicei după astfel de perioadă, dacă ne ducem la 1918, a urmat o perioadă de boom economic important”, a mai transmis Florin Cîţu.

Premierul a precizat că România îşi permite să împrumute la dobânzi mici deoarece are un grad de îndatorare scăzut.

“România îşi permite să se împrumute şi să împrumute la dobânzi foarte mici. Aici România şi prin PNRR doreşte să ia banii din împrumuturi pentru că avem gradul de îndatorare mic. Ceea ce a spus agenţia de rating Standard & Poor’s acum câteva săptămâni a fost foarte clar, schimbăm perspectiva de la negativ la stabil. Urmează şi pozitiv”, a mai anunţat Florin Cîţu.