Ionuț Nițulescu Actualitate 05.06.2021 09:44

Dosarul Revoluției în care Ion Iliescu este acuzat de infracțiuni contra umanității, întors la Parchetul Militar

Dosarul Revoluției în care Ion Iliescu este acuzat de infracțiuni contra umanității, întors la Parchetul Militar

Dosarul Revoluției, în care este judecat fostul președinte Ion Iliescu și fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu a fost întors la Parchetul Militar.

Un judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis restituirea la Parchetul Militar a dosarului Revoluţiei, în care cei doi foști demnitari sunt acuzați de infracţiuni contra umanităţii.

Dosarul Revoluției, întors la Parchetul Militar

“Restituie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Parchetelor Militare, cauza privind pe inculpaţii Iliescu Ion, Voican Voiculescu Gelu şi gl. (rtr.) Rus Iosif, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 11/P/2014 din 5 aprilie 2019 al acestei unităţi de parchet. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii pentru procuror, persoanele vătămate, părţile civile, părţile responsabile civilmente şi inculpaţi. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 21 mai 2021”, se arată în decizia judecătorului de la camera preliminară.

În luna octombrie 2020, tot acest judecător a decis excluderea mai multor probe din dosar, iar Parchetul Militar a avut la dispoziție un termen de cinci zile pentru a remedia aceste neregularități.

ÎCCJ a admis atunci mai multe cereri şi excepţii invocate în dosarul Revoluţiei atât de către părţi civile, cât şi de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu, fiind excluse mai multe probe ca urmare a constatării neregularităţii rechizitoriului întocmit de procurorii militari, potrivit Agerpres.

Citește și: Ce pensie are Ion Iliescu după trei mandate ca președinte

Probe excluse din dosar

Magistratul a constatat neregularitatea rechizitoriului în dosarul Revoluţiei întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare la data de 5 aprilie 2019 și a dispus excluderea din materialul de urmărire penală a mai multor probe.

Au fost excluse declarații date zeci de persoane vătămate, dar și relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu în faţa Comisiei senatoriale, rapoartele întocmite de Comisia senatorială privind evenimentele din decembrie 1989.

Discutarea cererilor și excepțiilor ridicate de părțile din dosar a blocat procesul mai mult de un an. În dosarul Revoluției au fost citate peste 5.000 de părți civile.

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi generalul (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi în acest dosar de săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.

Procurorii militari susţin că gruparea din jurul lui Ion Iliescu a acţionat abil şi eficient în preluarea puterii politice şi militare în decembrie 1989.
întreaga forţă militară a României s-ar fi pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia.

Ancheta a dezvăluit că din seara zilei de 22 decembrie 1989 s-a lansat o amplă campanie de diversiuni și dezinformări coordonată omponenţi ai Consiliului Militar Superior, structură aflată în subordinea CFSN.

Această inducere în eroare a dus la numeroase trageri haotice, ordine militare contradictorii, în urma cărora au fost provocate „un număr de 862 de decese, 2.150 de răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice”, menţionau procurorii militari.