Ioana Filipescu Știri 28.03.2023 19:32

Pescuitul în mare: ghidul complet pentru începători

Pescuitul în mare: ghidul complet pentru începători

Litoralul românesc este una dintre marile atracții ale pescarilor! Deține o impresionantă faună marină, așa că interesul pentru pescari este pe deplin argumentat. Ce înseamnă să pescuiești în Marea Neagră? De ce specii de pești poți avea parte dacă ești doar un pescar începător?

Pescuitul reprezintă o pasiune pentru mulți dintre noi, o pasiune care necesită timp, dar și bani. Dar să vorbim acum despre amatori și despre pescuitul la Marea Neagră. Este cu totul altceva decât în pârâuri, râuri sau lacuri.

Pescuitul la Marea Neagră, pentru începători

Nu mai puțin de 130 de specii de pești are litoralul de la Marea Neagră, iar printre cele mai populare exemplare sunt sturionii, scrumbiile și chefalii. Care sunt cele mai comune specii de pești în pescuitul sportiv și sezonier? Scrumbia albastră, calcanul, sprotul, chefalul, stavridul, guvidul de mare sunt câteva dintre ele.

Să revenim la pescuitul la Marea Neagră, care are o tradiție de sute de ani, însă supraexploatarea din ultimele decenii a pus în pericol multe specii care erau simboluri ale zonei, precum calcanul și sturionul.

Care este ghidul pescuitul la mare? Pescarii cu vechime știu cât de important este să ai instrumentele necesare atunci când vrei să pescuiești la Marea Neagră. Iar asta vor trebui să știe și începătorii, pentru că Marea Neagră este, fără îndoială, o atracție, o provocare, chiar.

Pescuitul acolo poate deveni mai dificil. Pescuitul staționar, de pildă, este un tip de activitate care se caracterizează prin capturarea speciilor care migreaza spre suprafată în perioadele de reproducere, în general la adâncimi între 5 și 30 de metri.

Cum pescuiești la Marea Neagră, metode ideale

Astfel, ideale pentru pescuit sunt:

  • Paragatele – instrumente constituite dintr-un fir flexibil, pe care sunt agățate mai multe cârlige
  • Setcile – tipuri de unelte prevăzute cu o plasă, care au rolul de a agăța și a încurca prada. Pescarii le folosesc în special pentru a captura scrumbii, chefali, calcani și guvizi
  • Lansetele match și feeder, care pot fi de mai multe feluri, în funcție de flexibilitate și de adâncime
  • Mulinetele, folosite, în general, la capturarea de chefali
  • Rubezienele, alcătuite din trei piese, destinate pescuitului la adâncimi moderate, cât mai aproape de mal. Sunt, de fapt, o actualizare a pescuitului la vargă. De știut că în cazul ambelor metode se folosesc aceleași unelte, precum plută, fir și cârlig.

Pescuitul marin cu barca este o altă mâncare de pește. Una dintre cele mai populare tehnici, trena, constă în lansarea unei momeli de cârlig, de genul ramă sau pește viu, în spatele bărcii. Este practicată cu ajutorul unui sonar ecou, care ajută la depistarea locurilor ideale pentru acest tip de pescuit.