Gabriela Dinu Știri 15.05.2022 19:17

Ochi albaștri. Cu ce sunt speciali oamenii care au ochii albaștri

Ochi albaștri. Cu ce sunt speciali oamenii care au ochii albaștri

Se spune că persoanele care au ochii albaştri sunt mai speciale. La fel şi despre cele cu ochii verzi. Însă motivele nu sunt cu mult diferite.

Specialiştii care au făcut cercetări în acest domeniu explică motivele pentru care persoanele care au ochii albaştrii sunt considerate a fi speciale.

De ce se spune despre cei care ochii albaştri că sunt mai speciali?

În primul rând, e bine de ştiut că această culoare a ochilor albaştri este dată de iris, ce este alcătuit din două straturi, epiteliul şi stroma. Epiteliul are două celule, ce conţin pigmenţi negri sau mari şi punctele negre ce se văd uneori pe ochii lor sunt, de fapt, epiteliul.

Contrastul alcătuieşte stroma, ce este formată la rândul ei din fibre de colagen incolore. Se întâmplă în unele cazuri ca stratul ce conţine un pigment mai închis, denumit melanina, să depună colagen în exces.

Atunci când o persoană are ochii căprui, aceasta are o concentraţie mai mare de melanină în stratul lor, care are rolul de a absorbi o mare parte a luminii, chiar dacă depozitele de colagen, cele care le dau culoarea închisă, sunt în cantitate mare sau mică.

Fenomenul spectaculos al ochilor care, de fapt, nu au nicio culoare

Explicaţia este extrem de simplă şi se întâmplă asta deoarece o foarte mare parte din lumina ce intră în ochi este absorbită în pigment, iar particulele din interiorul stromei risipesc lumina şi se creează nuanţa de albastru. Totul se întâmplă datorită efectului Tyndall.

Acum specialiştii trag concluziile şi spun că persoanele care au ochii albaştri sunt diferite şi foarte speciale deoarece culoarea lor este în întregime structurală şi stroma lor este complet incoloră, nu are deloc pigment şi nu conţin depozite excesive de colagen.

Şi ce este cu atât mai interesant este faptul că totul se creează datorită efectului Tyndall şi, de fapt, persoanele care au ochii albaştrii nu îi au, de fapt, aşa. Totul depinde de cantitatea de lumină la care te uiţi. Tot această culoare structurală este cea care le oferă culoarea fluturilor, a cărnii de vită precum şi a fructelor de mare.