Ioana Filipescu Știri 26.05.2022 11:39

Nadia Comăneci: CV, biografie, afaceri, înălțime, greutate, familie

Nadia Comăneci: CV, biografie, afaceri, înălțime, greutate, familie

Nadia Comăneci este prima gimnasă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic. S-a întâmplat în 1976, la paralele inegale din cadrul Jocurilor Olimpice de la Montreal. Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur, fiind considerată una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX.

„Zeița de la Montreal”, cum a fost numită, avea să fie primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame. Trăiește în America, alături de Bart Conner, și el fost gimnast, cu care s-a căsătorit în 1996.

CV Nadia Comăneci

Nadia Comăneci se retrăgea din activitatea competițională după Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova. A fost, între 1984 și 1989, membru al Federației Române de Gimnastică, ajutând la antrenarea gimnaștilor juniori români.

A câștigat cinci medalii olimpice, dar și multe altele la campionatele europene și mondiale.

Jocuri Olimpice: 5 medalii de aur – 3 la Montreal 1976, individual compus, paralele, bârnă, și 2 la Moscova 1980, bârnă și sol, 3 medalii de argint și una de bronz.

Campionate Mondiale: 2 medalii de aur – Strasbourg 1978, bârnă, și Fort Worth 1979, echipe, 2 medalii de argint.

Campionate Europene: 9 medalii de aur – 4 la Skien 1977, individual compus, sărituri, paralele, bârnă, 2 la Praga 1977, individual compus, paralele, 3 la Copenhaga 1979, individual compus, sărituri, sol, 2 medalii de argint și una de bronz.

Nadia Comăneci, fuga din România

Cu doar o lună înainte de Revoluția din 1989, Nadia Comănecu fugea din țară. Trecea ilegal în Ungaria, în noaptea de 27 spre 28 noiembrie  și avea să ceară azil politic guvernului Statelor Unite ale Americii. guvernului Statelor Unite.

Ajungea în America, unde următorii ani și i-a petrecut promovând linii vestimentare pentru gimnastică, lenjerie Jockey, echipament de aerobic și rochii de mireasă.

Nadia Comăneci biografie: înălțime, greutate

Nume complet: Nadia Elena Comăneci
Data nașterii: 12 noiembrie 1961
Locul nașterii: Onești, județul Bacău
Vârsta: 60 de ani
Înălțime: 1,63
Greutate: 57 de kg
Partener: Bart Conner, soț

Nadia Comăneci l-a întâlnit pe Bart Conner, care avea să-i devină soț

Nadia Comăneci și Bart Conner se cunoșteau, fiind ambii gimnaști, dar o legătură specială avea să se creeze odată cu ajungerea ”zeiței de la Montreal” în America. În 1994, se logodeau, iar doi ani mai târziu făceau nunta, în România, în luna aprilie.

Nadia și Bart au împreună un băiat, Dylan, care la finalul acestui an va împlini 16 ani.

Ce afaceri are Nadia Comăneci

Nadia este în prezent ocupată cu gimnastică și muncă de caritate în întreaga lume. Ea și soțul său sunt proprietarii Academiei de Gimnastică Bart Conner Gymnastics Academy, Perfect 10 Production Company, dar au și câteva magazine de echipamente sportive, o afacere pusă bine pe roate. Sunt, de asemenea, editori ai Revistei de Gimnastică Internațională.

Nadia Comăneci este vicepreședinte al Consiliului Director al Special Olympics, Președinte Onorific al Federației Române de Gimnastică, Președinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Românești, Vicepreședinte în Consiliul Director al Asociației Distrofiei Musculare și membră a Fundației Federației Internaționale de Gimnastică. A fost distinsă de două ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO.

În 2021, a fost decorată cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer, „în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru excepționala carieră sportivă, pentru rezultatele remarcabile obținute în calitate de reprezentantă a României, precum și pentru implicarea în popularizarea sportului în rândul tinerei generații”.