Mocanu Cosmin Afaceri 27.12.2022 15:59

Model cerere de demisie. Cum s-o scrii perfect legal cu sau fără preaviz

Model cerere de demisie. Cum s-o scrii perfect legal cu sau fără preaviz

Dacă ai găsit un loc de muncă mai bun sau dorești pur si simplu să își dai demisia, iată un model cerere de demisie cu sau fără preaviz.

Dacă îți dorești să renunți la locul actual de muncă trebuie să iei în considerare efectele deciziei.

În primul rând, trebuie să știi că, potrivit legii, cererea de demisie este o decizie unilaterală a angajatului. Nu ai nevoie de aprobarea angajatorului pentru a renunța la locul de muncă.

În al doilea rând, legea explică concret că, în cazul unei cereri de demisie, nu ai obligația de a-ți motiva cererea în fața angajatorului. Dar ai dreptul să o faci în cazul în care consideri că este necesar ca angajatorul să cunoască motivele plecării tale din firmă.

Perioada de preaviz după demisie

Codul Muncii specifică faptul că „termenul de preaviz este convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile și nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere”.

În unele cazuri se poate ajunge la un acord între angajat și angajator în ceea ce privește perioada de preaviz. Angajatul este obligat să respecte această perioadă.

Codul Muncii mai arată că „pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să își producă toate efectele”.

Există, de asemenea, și o situație în care salariatul poate demisiona fără să fie nevoit să stea în preaviz. Această situație se poate întâmpla atunci când angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.

Model cerere de demisie

Cererea de demisie trebuie adresată directorului firmei și formulată în nume propriu.

Pe lângă nume și prenume, mai sunt necesare și alte date. Adresa de domiciliu, seria și numărul Cărții de Identitate, emitentul și data emiterii, codul numeric personal, data din care se solicită demisia, apoi se specifică zilele de preaviz.

La finalul cererii de demisie se specifică data înaintării acesteia și semnătura angajatului.

Cererea de demisie poate fi descărcată de AICI