Ionuț Nițulescu Știri 16.04.2021 11:48

Masca de protecție nu mai este obligatorie în aer liber! Unde s-a luat decizia

Masca de protecție nu mai este obligatorie în aer liber! Unde s-a luat decizia

Vaccinul anti-COVID este un pas important spre normalitate. Masca de protecție nu mai este obligatorie în aer liber, iar școlile se redeschid. Acestea sunt deciziile luate de Israel, țara cu rată de vaccinare de 53%.

Israelul a decis relaxarea treptată a măsurilor. A fost printre primele țări care a impus masca obligatorie în spațiul liber, iar acum este printre primele care renunță la ea.

Țara care renunță la masca de protecție în aer liber

Campania de vaccinare din Israel este un real succes. Mai bine de jumătate din populația de 9,3 milioane de locuitori a fost imunizată.

„Măștile sunt făcute pentru a ne proteja de pandemia de coronavirus. Dar, din moment ce experții au ajuns la concluzia că masca nu mai este necesară în aer liber, am decis să ridicăm (obligația de a purta) masca”, a declarat ministrul Sănătății Yuli Edelstein.

Masca rămâne însă obligatorie în interior. „Rata de infectare este foarte scăzută în Israel datorită succesului campaniei de vaccinare, deci este posibilă relaxarea măsurilor”, a adăugat el.

Măsurile se vor aplica de duminică, urmând ca de luni elevii să revină în bănci. Autoritățile au decis, de asemenea, redeschiderea școlilor, după peste un an de învățământ online.

Citește și: Câte persoane vor avea voie într-o casă sau apartament de Paște

Cum a reușit Israelul să vaccineze jumătate din populație în timp record?

Israelul a lansat o vastă campanie de vaccinare la începutul lunii decembrie, în baza unui parteneriat cu Pfizer, care i-a livrat milioane de doze. În schimb, compania farmaceutică a primit informații valoaroase privind efectele vaccinării.

Israelul și Pfizer au „demonstrat că pandemia Covid-19 poate fi înfrântă printr-o campanie de vaccinare în masă”, a declarat miercuri Albert Bourla, CEO al gigantului farmaceutic.

Scăderea importantă a cazurilor a dus la o relaxare a măsurillor încă din luna martie, atunci când au fost deschise restaurantele, plajele și barurile. Totodată, Israelul a anunțat că își deschide granițele pentru turiștii străini vaccinați începând din 23 mai.