Ionuț Nițulescu Actualitate 22.02.2021 15:54

Ludovic Orban, anunț important pentru mineri: „Salariile vor fi acordate”

Ludovic Orban, anunț important pentru mineri:

Sute de mineri din Valea Jiului protestează în fața sediului Complexului Energetic Hunedoara, în timp ce alți 60 amenință cu greva foamei în subteran.

Aceștia își cer salariile restante, tichetele de masă restante de 10 luni, precum și decontarea transportului și decontarea încălzirii, restante de 11 luni.

Protestele minerilor din Valea Jiului continua

Luni dimineanță, premierul Florin Cîțu a declarat că nu i se pare „normal” protestul minerilor și că nu va „permite” să se întâmple o nouă mineriadă. Protestele au continuat, iar prim-ministrul a venit cu noi declarații. Acesta a precizat s-au găsit soluții pentru plata salariilor, dar a acuzat alți politicieni că profită de nemulțumirile minerilor.

„Găsim soluții, îi înțeleg, știu că trec printr-o situație dificilă. Formula prin care încearcă să rezolve această situație nu mi se pare cea mai fericită, dar mi se pare că sunt foate mulți politicieni care profită, așa cum au profitat și alți politicieni din aceeași categorie, în ultimii ani, de pe ultima acestei categorii sociale. Țineți minte ce a fost în anii 90. Le spun românilor și bucureștenilor că nu voi permite niciodată în România, în mandatul meu, ce s-a întâmplat în mandatele lui Iliescu și a altor socialiști. Nicio mineriadă nu se va întâmpla în acest mandat”, a mai spus Cîțu.

Citește și: Un medic chirurg a murit după ce a primit ambele doze de vaccin anti-COVID

Ludovic Orban le promite minerilor plata salariilor

La rândul lui, Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat că minerii își vor primi salariile imediat ce va fi adoptată Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare a ordonanței de urgență. Totodată, acesta a felicitat Guvernul pentru găsirea unei soluții temporare.

„O delegație a sindicatelor minerilor a fost primită de Virgil Popescu și Florin Cîțu. În urma discuțiilor, guvernul deja a adoptat o modificare a OUG pentru a permite plata pe o perioadă de trei luni a salațiilor din Fondul de Garantare. Practic s-a permis să se utilizeze bani din acest fond și pentru plata salariilor pentru companii aflate în insolvență. Tocmai să se poată plăti salarii”, spune Ludovic Orban.

Ludovic Orban a acuzat guvernările PSD pentru situația în care a ajuns Complexul Energetic Hunedoara. Acesta a precizat că s-a ajuns în acest punct critic deoarece nu a fost pus în practică un plan de restructurare și acordarea unui un ajutor de stat care nu a fost dat în condițiile reglementărilor existente la nivel european și care trebuie returnat.