Gabriela Dinu Travel 12.01.2023 08:56

Lucruri inedite despre Sagrada Familia

Lucruri inedite despre Sagrada Familia

Sagrada Familia este o catedrală faimoasă din Barcelona, de a cărei arhitectură s-a ocupat celebrul Antoni Gaudi. Acesta a umplut oraşul de lucrări ale sale, care sunt vizitate zilnic de mii de turişti din toate colţurile lumii.

Este o clădire cel puţin impresionantă, cu o poveste interesantă. Este localizată în Barcelona, Spania şi a început să fie construită în 1882, dar Gaudi a murit înainte să fie gata, în 1926. Culmea, dacă vizitaţi acum, în 2023, Sagrada Familia, veţi constata că nici acum nu este finalizată şi frumoasa catedrală este împrejmuită de schele de construcţii.

Sagrada Familia nu e gata nici în prezent

În 2016, specialiştii estimau că aceasta ar urma să fie gata în 2026, un moment important pentru spanioli, atunci când se vor împlini 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Gaudi. Este un adevărat record, dacă ne gândim că durează 150 de ani ca un momnument să fie construit.

Mai ales că intervalul de timp de construcţie al Sagradei Familia este mult mai lung şi decât cel de care a fost nevoie pentru a se construi piramidele din Egipt sau Marele Chinezesc. Vorbim despre construcţii infernal de grele, pentru care nu s-au folosit, desigur, aparaturi şi proceduri moderne şi despre care nu se ştie sigur cum au fost realizate atunci, fără intervenţia tehnologiei.

Antoni Gaudi ridicase lângă catedrală şi o şcoală specială pentru copiii muncitorilor care lucrau la ea. Acesta voia să le ofere toate condiţiile pentru ca Sagrada Familia să fie cea mai frumoasă structură din întreaga Europă.

Interiorul catedralei Sagrada Familia, o construcţie specială a lui Antoni Gaudi. Sursa foto: Pixabay
Interiorul catedralei Sagrada Familia, o construcţie specială a lui Antoni Gaudi. Sursa foto: Pixabay

Detalii inedite despre Sagrada Familia

  • atunci când a început construcţia, Gaudi a gândit-o ca pe o biserică romano-catolică. După ceva timp, a fost desemnată catedrală, iar din 2010, regretatul Papă Benedict al 16-lea a numit-o bazilică. Ceea ce înseamnă „casa unui epsicop”;
  • are 18 turnuri, iar fiecare dintre acestea au o semnificaţie aparte. Vor avea este corect spus, pentru că în prezent, are doar 8, care îi reprezintă pe cei 12 apostoli (încă patru sunt în construcţie) şi vor mai urma încă 6, care vor fi gata în 2026. Patru turnuri îi vor simboliza pe cei patru evanghelişti, unul pe Fecioara Maria şi ultimul pe Iisus Hristos;
  • Antoni Gaudi a fost înmormântat în Sagrada Familia şi mormântul său poate fi chiar vizitat. Se află la subsol, este înconjurat de patru capele, iar fiecare dintre acestea reprezintă un personaj religios
Vedere din Barcelona, cu Sagrada Familia în dreapta imaginii. Sursa foto: Pixabay
Vedere din Barcelona, cu Sagrada Familia în dreapta imaginii. Sursa foto: Pixabay
  • pentru cine nu ştie asta, Gaudi a murit la câteva zile după ce a fost lovit accidental de un tramvai din oraş;
  • mulţi au încercat să strice construcţia, iar în 1936, în timpul Războiului Civil, mai mulţi anarhişti au intrat în Sagrada şi au dat foc unei cripte. Numeroase materiale de construcţii au ars, dar o mare parte au fost şi salvate;
  • are trei faţade diferite, Faţada Naşterii Domnului, pe care a făcut-o chiar Gaudi, Faţada Pasiunii şi Faţada Gloriei
    atunci când va fi finalizată, Sagrada Familia va deveni cea mai înaltă construcţie de tip religios de pe continent, căci turul său cel mai înalt va ajunge până la 170 de metri, fiind cu un metru decât muntele Montjuic, punctul cel mai înalt din oraş.