Gabriela Dinu Știri 05.11.2022 07:30

Lista de reduceri pe care le primesc studenţii de la stat

Lista de reduceri pe care le primesc studenţii de la stat

Studenţii din România au parte de mai multe reduceri din partea statului, dacă îşi dovedesc această calitate prin carnetul şi legitimaţia de student.

În primul rând, aceştia au parte de reduceri considerabile în sistemul de transport. Legea spune că cei care frecventează cursuri de zi în sistemul universitar de stat au parte de 24 de călătorii simple în decursul unui an calendaristic şi o reducere de 50% la tariful trenurilor accelerate, la clasa a II-a.

Ce reduceri au de la stat studenţii din România, în 2022?

Un alt fapt extrem de important este acela că studenţii beneficiază de acea reducere pe sistemele de transport în comun, cum sunt STB sau Metrorex, sunt valabile doar până la împlinirea vârstei de 26 de ani, după aceea, legitimaţiile lor nu mai sunt valabile în acest sens.

Studenţii din anul I au parte şi de şase călătorii simple pentru anul calendaristic în care anul universitar începe. Totodată, cei care se află în ani terminali de studii, şi care încă nu au susţinut examenul pentru diploma de licenţie ori disertaţie, au parte de 18 călătorii simple, valabile în anul calendaristic în care studiile lor se finalizează.

Şi instituţiile de învăţământ superior din regimul particular eliberează legitimaţii de transport, însă doar în cazul studenţilor care frecventează sistemul de învăţământ la zi. Acesta nu este valabil şi pentru cei care învaţă la distanţă ori la fără frecvenţă. Carnetele de cupoane, în schimb, sunt eliberate doar în cazul studenţilor de la zi.

Pe lângă reducerile pe care le primesc de la stat în cazul transportului, studenţii de la noi din ţară au parte de preţuri preferenţiale în aproape orice domeniu. De exemplu, tarifele pentru biletele de la film sunt mult mai mici pentru ei, aceştia fiind o categorie diferită inclusiv la accesul în muzee, ori diverse obiective turistice. De cele mai multe ori, reducerea este una considerabilă, mult mai mare de 50%, în funcţie de locaţia în care aceştia aleg să meargă.