Gabriela Dinu Știri 21.05.2021 08:27

Ce burse au de la stat elevii și studenții care învață exemplar

Ce burse au de la stat elevii și studenții care învață exemplar

Elevii şi studenţii care au rezultate excelente la învăţătură au parte de un stimulent de la bugetul de stat. Bursele pentru elevi şi studenţi sunt de două feluri, burse profesionale şi burse şcolare.

Din 2021, elevii şi studenţii beneficiază de burse care sunt plătite din visteria bugetului de stat. Mai exact, Legea Bugetului de Stat alocă suma de 536 de milioane de lei pentru şcolarii care învaţă foarte bine.

Ce burse primesc de la stat elevii şi studenţii care învaţă bine

Suma este dublă faţă de anul precedent, iar hotărârea care reglementează asta, 1.064 / 2020, a stabilit cuantumul minim al burselor la 100 de lei. În acelaşi timp, acesta poate fi majorat şi de autorităţile locale, dar din bugetele proprii.

Bursa profesională reprezintă un bonus financiar lunar care se acordă tututor elevilor din învăţământul profesional. Totodată, de aceasta pot beneficia şi copiii străinilor care are au o formă de protecţie în România sau cetăţenii din Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European şi cei din Confederaţia Elveţiană, care au primit drept de şedere sau de rezidenţă la noi în ţară.

O menţiune importantă este aceea că elevii nu pot beneficia în acelaşi timp şi de bursa profesională, dar şi de banii din programul Bani de liceu.

Cum se dau bursele de merit sau de studiu pentru elevii şi studenţii din România

Pentru obţinerea unei astfel de burse, o comisie naţională monitorizează toate dosarele înscrise în program.

Şi acestea nu sunt singurele ajutoare de la stat pentru elevii şi studenţii care învaţă bine. Există burse de performanţă, de merit, precum şi de studiu. Oricare dintre acestea poate avea cuantumul minim de 150 de lei, la care se adaugă şi suplimentele autorităţilor locale.

Autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcţie de posibilităţile financiare ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale”, se arată în Hotărârea de Guvern care reglementează bursele.

La final de an şcola 2020-2021, elevii s-au întors în mare parte în bănci, datorită relaxării măsurilor de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus. Studenţii au rămas, încă, la şcoala online şi rămâne de văzut ce se va întâmpla din anul universitar 2021 – 2022.