Claudiu Melinte Știri 25.11.2021 11:58

Lacul Scropoasa. Traseu, locuri de vizitat, activități turistice și cazare. FOTO

Lacul Scropoasa. Traseu, locuri de vizitat, activități turistice și cazare. FOTO

Lacul Scropoasa este unul dintre cele mai puțin cunoscute lacuri din România, însă frumusețea lui ar trebuie să te facă să-l vizitezi măcar odată pe an. Lacul se află într-o zonă pitorească, în inima Munților Bucegi.

Se află la o altitudine de 1197 metri și apa are culoarea smaraldului. Lacul are o lungime de 2,5 kilometri și se află între localitățile Scopoasa și Dobrești. Adâncimea lui este de aproximativ 12 metri cu un maximum de 15 metri și un minim de 10.

Totul despre Lacul Scropoasa

De o frumusețe deosebită, Lacul Scropoasa este, de fapt, un lac de baraj artificial, construit în anul 1929. Pe lângă tabloul spectaculos pe care îl oferă vizitatorilor, Lacul Scropoasa are un potențial hidroenergetic de 1500 – 2000 de kw/km. Din nefericire, lacul are și o poveste tristă în spate. Pe vremuri, era unele din principalele obiective turistice din Munții Bucegi, având în imediata apropiere unități de cazare, dar și locuri de camping. Între timp, nimic nu mai există acolo, totul fiind ruinat.

Lacul Scropoasa din Munții Bucegi
Lacul Scropoasa din Munții Bucegi

Traseul de pe Lacul Scropoasa. Cum ajungi acolo

Dacă vii dinspre București, pe DN1, trebuie să faci stânga pe DN71, la intrea în stațiunea Sinaia. După aproximativ 4 kilometri de când ai făcut stânga, vei intra pe DJ 713 – Cabana Cuibul Dorului. De acolo, faci stânga spre platoul Padina. Apoi, trebuie să continui drumul spre localitatea Moreni. Poți ajunge cu mașina la Lacul Scropoasa, dar drumul este plin de denivelări. O mașină 4×4 sau puțin mai înaltă te-ar ajuta foarte mult. Dacă pleci din București la ora 11:00 – 12:00 faci aproximativ 3 ore până la lac. Însă poți să economisești aproape 30 de minute dacă pleci devreme, dimineața.

Ce mai poți vizita în jurul Lacului Scropoasa. Obiective turistice din Munții Bucegi

Dacă mergi la Lacul Scropoasa și stai acolo câteva zile, ai șansa să vezi și alte obiective turistice din inima Munților Bucegi. La căpătul opus al lacului se află Cheile Orzei. Acestea au o lungime de 1,5 kilometri și sunt cele mai inguste chei de pe teritoriul României. Au o înălțime de 27 de metri și o lățime doar de 6 metri. De la lacul Scopoasa până la Cheile Orzei poți ajunge relativ ușor prin tunelul ce străbate muntele, dar publicul nu are acces pe acolo.

Lacul Bolboci

El s-a format pe cursul răului Ialomița, printr-un baraj artificial, creat chiar în inima munților Bucegi. Lacul este deosebit de frumos și reprezintă un spațiu deschis, plin de natură, fără incursiuni ale omului acolo. Lacul Bolboci este locul perfect unde poți evada din cotidian. Mai mult de atât, Lacul Bolboci are și un scop utilitar. Este amenajat în scop hidroenergetic și alimentează cu apă orașul Târgoviște, aflat la 70 de kilometri sud.

Cascada 7 Izvoare și Cheile Zănoagei

Fix între lacurile Scropoasa și Bolboci, se află Cascada 7 Izvoare, un loc pitoresc din inima Munților Bucegi, care se află la o altitudine de 1300 de metri. Se spune că ar avea cea mai pură apă din lume. Cascada are un volum de 400 de litri pe secundă. Conform legendelor care circulă în acea zonă, Cascada 7 Izvoare ar fi vindecat bolnavi și l-ar fi răcorit pe zeul dacilor Zamolxe.

Cascada 7 izboare din inima Munților Bucegi
Cascada 7 izboare din inima Munților Bucegi

O altă atracție turistică din zonă sunt Cheile Zănoagei, care fac parte din rezervația naurală Zănoaga. Cheile se intind pe aproximativ un kilometru pe Valea Ialomiței. Traseul format din Lacul Scropoasa, Lacul Bolboci, Cascada 7 Izvoare și Cheile Zănoagei este de departe cel mai ușor și frumos traseu montan din România.

Istoria Lacului Scropoasa

Chiar dacă între timp a devenit doar un loc de popas, Lacul Scropoasa a adunat de-a lungul timpului o mulțime de turiști, iar în perioada celui de-al Doilea Război Mondial a fost folosit de Armata Română drept punct de trecere și de adăpost. În apropierea lacului există două tuneluri care s-au dovedit a fi strategice în anii de război. Inchise publicului în prezent, cele două tunele pot fi observate de către turiștii care trec prin zonă (FOTO JOS)

Tunelurile de la Lacul Scropoasa
Tunelurile de la Lacul Scropoasa