Ionuț Nițulescu Actualitate 14.05.2021 12:44

Klaus Iohannis anunță relaxarea măsurilor, Raed Arafat trage un semnal de alarmă: „Pandemia nu a trecut”

Klaus Iohannis anunță relaxarea măsurilor, Raed Arafat trage un semnal de alarmă:

Se pare că revenim treptat la viața de dinainte de pandemie. Președintele Klaus Iohannis a anunțat o serie de măsuri de relaxare începând din 15 mai, chiar mai devreme decât preconizau inițial autoritățile.

Șeful statului a venit cu mai multe vești bune pentru cetățeni. Se renunță la masca de protecție în aer liber, acolo unde nu există aglomerație, dar și la restricțiile de noapte. Aceste măsuri se aplică chiar din 15 mai.

Primele măsuri de relaxare

„Pe 15 mai se elimină portul măştii în exterior cu unele excepţii, târgurile, pieţele sau staţii de transport public. De asemenea, vor fi eliminate restricţiile de circulaţie de pe parcursul nopţii şi simultan se va renunţa la orice restricţie care vizează programul operatorilor economici”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul conferinței de presă.

Tot din acest weekend, activitățile sportive vor putea fi organizate în aer liber, cu 25% din locuri ocupate.

Data de 1 iunie vine cu alte măsuri de relaxare. Mai precis, se vor putea organiza nunți, botezuri și mese festiva la exterior cu maxim 70 de persoane, iar la interior cu 50 de persoane. Pe de altă parte, acă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate se renunță la restricționarea numărului de participanți.

Lucrurile stau asemănător și în sălile de sport, însă dacă toți participanții sunt vaccinați, atunci numărul acestora poate să crească.

Citește și: Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu, scos la licitație la un preț incredibil

Raed Arafat, semnal de alarmă

Chiar și așa, Raed Arafat atrage atenția cu privire la faptul că pandemia nu s-a încheiat și că putem vorbi de o reală întoarcere la realitate abia atunci când populația va fi vaccinată în proporție de 60-70%.

„Când ne vom vaccina 60–70% e posibil să atingem acest deziderat. Şi aici insist că nimeni să nu se gândească că pandemia a trecut. Îmi pare rău că sunt lucruri care poate că unii spun că mergem la relaxare, că a trecut pandemia. Pandemia nu a trecut. Suntem într-o situaţie bună. Oricând poate să se schimbe. La toamnă (putem – n.red.) să vedem că începe să crească”, a spus Raed Arafat la Antena 3.

Acesta i-a sfătuit încă o dată pe români să se vaccineze, acesta fiind singurul mod de a lupta cu pandemia.

„Cu cât acceptăm, ne vaccinăm şi avem un procent mai mare de persoane vaccinate, cu atât rămânem mai aproape de normalitate şi ne putem întoarce la normalitatea în care să nu purtăm mască nici în spaţiile închise şi să nu ne mai uităm la aspectele cu distanţele şi cu toate aceste aspecte. Dar trebuie să mergem mai departe pe campania de vaccinare, care este, la acest moment, poate cel mai important act care se întâmplă în combaterea pandemiei”, a mai spus Raed Arafat.