Ionuț Nițulescu Actualitate 24.02.2021 11:35

Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor

Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor

Legea privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost promulgată de Klaus Iohannis, a anunțat Administrația Prezidențială printr-un comunicat.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 24 februarie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor”, anunță Administrația Prezidențială.

Parlamentul a votat eliminarea pensiilor speciale

Eliminarea pensiilor speciale a fost adoptată cu 357 de voturi pentru și niciun vot împotrivă, așadar planul reunit al Parlamentului a votat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori, deși comisia de statut respinsese cele două inițiative legislative ale PNL și USR.

„Suntem azi într-un moment în care Parlamentul are ocazia sa reintre în slujba cetăţeanului român, are ocazia să arate că cine-mparte nu-şi face parte şi că legile trebuie făcute pentru cetăţeni, nu pentru privilegiaţi. (…) Astăzi aveţi ocazia să începeţi să vă îndreptaţi, domnilor de la PSD. Mă bucur că v-aţi bătut, ca într-un concurs de frumuseţe, să fie dezbătut proiectul vostru. Azi trebuie să fie pas. Trebuie să facem ordine în legislaţia pensiilor, să facem dreptate pentru oameni”, a declarat Ludovic Orban.

Legea 96/2006 prevedea ca parlamentarii cu 3 mandate încheiate să încaseze pensie specială ”în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”. Aceste venituri scad cu 20% pentru parlamentarii cu 2 mandate si cu 40% pentru cei cu un singur mandate încheiat.

Citește și: Adevărul despre Diana Șoșoacă! Cu cine a apărut la protestul minerilor din Lupeni

Augustin Zegren: „Nu sunt motive ca CCR să respingă eliminarea pensiilor speciale”

Parlamentul a adoptat anul trecut alte două proiecte de lege în acest sens (primul elimina pensiile speciale pentru mai multe categorii profesionale iar al doilea proiect le impozita). Din păcate, ambele proiecte de lege au fost respinse de Curtea Constituțională.

Mulți s-au temut că legea va fi respinsă și de această dată de Curtea Constituțională, însă Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a declarat că nu există un temei ca legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor să fie respinsă.

“Motivele invocate nu sunt valabile. Niciunul dintre ele nu ar duce la declararea neconstituționalității legii, pentru că, în primul rând, nu e vorba de o pensie, e vorba de o indemnizație pentru limită de vârstă. Foștii parlamentari au și o altă pensie contributivă. Nu trebuie tratată ca o pensie. 

Referitor la drepturile câștigate, nu este o teorie constituțională. În Constituție nu veți găsi nicăieri scris că un drept câștigat așa rămâne pe vecie. Dacă ar fi așa, ar însemna că nicio lege nu ar mai putea fi abrogată”, a declarat acesta, la Digi24.