>
Traian Vuia, pionierul aviației mondiale, a fost un inventator român care a realizat unul dintre primele zboruri aeropropulsate cu un aparat mai greu decât aerul. S-a întâmplat pe data de 18 martie, 1906.
Puțini știu că Traian Vuia nu a ales din start drumul care avea să-l facă celebru. Deși, de mic, a fost atras de zbor, la doar zece ani manifestând o pasiune pentru zmeie. Voia să înțeleagă zborul, astfel că nu se mai mulțumește doar cu contruitul zmeielor, ci vrea să înțeleagă și ce se petrece în jurul lor, forțele care acționează la lansarea și menținerea lui în aer, condițiile de echilibru și multe altele.
După BAC avea să ia drumul Politehnicii din Budapesta. Cursuri de mecanică, la seral. Dar, din lipsă de bani, se va înscrie la Facultatea de Drept și va practica în birouri de avocatură din Banat pentru a-și putea asigura mijloacele de trai. Iar pe 6 mai 1901, Traian Vuia își ia doctoratul în Științe Juridice cu teza „Militarism și industrialism, regimul de Status și contractus”.
Avea să revină la pasiunea lui, zborul, când se reîntorcea în Lugojul matal. Aici continuă să studieze problema zborului uman și începe să-și construiască primul aparat de zbor, pe care-l numește aeroplan-automobil. Nu are bani să-și ducă la capăt proiectul și pleacă la Paris, unde spera să fie ajutat financiar pentru a-și termina proiectul în care credea.
În ciuda obstacolelor, fiind refuzat din mai multe locuri, Traian Vuia se înscrie pentru pentru un brevet, care îi este acordat pe 17 august 1903: aeroplan automobil se numea invenția care-i fusese brevetată.
Construcția aparatului de zbor avea să înceapă în iarna lui 1902, iar în toamna lui 1904 începe să-și construiască și un motor. Totul se încheie după trei ani de muncă și probleme financiare.
Testul, pe 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris. Avionul lui Traian Vuia se ridica de la sol! Zbura pentru prima oară. A rulat vreo 50 de metri, apoi s-a ridicat la o înălțime de aproximativ un metru. A aterizat după un zbor de 12 metri.
Traian Vuia va breveta mai multe invenții, pe care le-a și construit. Generatorul de abur (1925) sau două elicoptere, între anii 1918 și 1922.
Traian Vuia s-a născut pe 17 august 1872, în satul Surducu Mic, din Caraș Severin, și s-a stins din viață pe 3 septembrie, 1950, la București. A fost înmormântat la cimitirul Bellu, din Capitală.
Pionierul aviației mondiale avea să fie ales membru de onoare al Academiei Române, pe 27 mai 1946.
Există și o carte poștală scoasă în memoria lui, ”Vuia ll”, în care apare el și avionul pe care l-a construit.