Gabriela Dinu Știri 02.10.2023 20:38

Gastronomie și cultură: Descoperă Arrosticini, deliciul din Italia

Gastronomie și cultură: Descoperă Arrosticini, deliciul din Italia

Vă prezentăm astăzi o reţetă interesantă din bucătăria italiană, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate de pe glob. Vorbim despre arrosticini, un preparat specific italienesc.

Italienii nu se laudă doar cu pizza şi paste, au mai multe preparate regionale cu care se laudă în lumea întreagă. Arrosticini sunt nişte frigărui de carne de berbecuţ, care îşi au originea ca reţetă la începutul anilor 30, atunci când ciobanii au pus carnea veche pe beţe, în loc să o arunce.

Cum se fac arrosticini, în Italia?

Nu se consumă în toată ţara însă, ci în regiunea Abruzzo, în estul Romei, acolo unde o bucată la restaurant costă foarte puţin, în jur de 50 de eurocenţi.

Se prepară din carne de berbecuţ, care nu trebuie să fie nici foarte slabă şi nici foarte grasă. O porţie conţine aproximativ 10 frigărui, pe care se pun bucăţi din carne de aproximativ un cm, pe un băţ care are maximum 20 de cm. Pentru un gust special, aceştia se frig direct pe cărbuni încinşi şi se condimentează doar cu sare de mare.

După ce se frig, se consumă cu pâine de casă prăjită, unsă în prealabil cu ulei de măsline.

Câteva lucruri interesante despre arrosticini

  • din 2016 abia au fost introduşi în categoria produselor alimentare tradiţionale italieneşti
  • se găsesc şi la noi în ţară
  • cuburile de carne măsoară doar un centimetru
  • o porţie de arrosticini la restaurant conţine aproxiamtiv 10 astfel de frigărui

Unde să mănânci arrosticini în România?

Frigăruile de carne de berbecuţ sau oaie specific italieneşti pot fi consumate, mai nou, şi la noi în ţară, după ce un român a demarat un business de succes. Din 2015, acesta a pus bazele unui food truck, unde se comercializează doar acest preparat.

Persoana despre care vă vorbim se numeşte Andrei Isac, iar „camioneta” unde vinde acest preparat se numeşte simplu „arrosticini”. Ca şi la italieni, ingredientul secret este sarea, după cum a povestit chiar el: „Sarea este ingredientul care folosit cu atenție aduce un plus preparatului”, a mărturisit acesta.