Ionuț Nițulescu Utile 29.12.2022 06:35

Depunere Declarație Unică online urmând acești pași simpli

Depunere Declarație Unică online urmând acești pași simpli

Contribuabilii persoane fizice cu venituri extrasalariale trebuie să depună online declarația unică (Declarația 100) la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Formularul electronic pentru declarația unică a persoanelor fizice este disponibil pe site-ul ANAF.

Semnarea declarației de către plătitorii de impozite, taxe sau contribuții sociale se va realiza cu ajutorul unui certificat emis de un furnizor acreditat în baza Legii nr. 455/2001.

Cine e obligat să completeze declarația

Potrivit Codului fiscal, aceasta se completează în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului și se depune de către persoanele fizice care obțin venituri pierderi din România sau/și din străinătate, și care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii precum:

  • activități independente, pentru care venitul net se stabilește în sistem real;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cu excepția contribuabililor pentru care impozitul se reține la sursă;
  • cedarea folosinței bunurilor, pentru care venitul net se stabilește în sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli.

Același formular este utilizat și de cei care vor să redirecționeze un procent din impozitul pe venit datorat statului către organizațiile nonguvernamentale (2% din impozitul pe venit către entități non-profit).

Citește și: Ce sunt, de fapt, certSIGN și DigiSign și la ce te ajută

Completarea și semnarea formularului în câțiva pași simpli

declaratie unica

Pasul 1 – Descărcați formularul (e disponibil pe site-ul ANAF)

Pasul 2 – Alegeţi fişierul și executaţi un dublu-click pentru a lansa programul Adobe Reader, cu ajutorul căruia veţi introduce datele în formular. Navigarea în cadrul formularului se va face prin tasta „Tab” sau direct printr-un click cu mouse-ul în cadrul unei celule (câmp)

Pasul 3  – După completarea tuturor câmpurilor, se va trece la validarea declarației care se realizează prin intermediul butonului existent la finalul acesteia

Pasul 4 – Dacă validarea nu a generat erori, urmează semnarea electronică a declarației cu ajutorul certificatului digital instalat deja pe calculatorul dumneavoastră. Se apasă butonul „Sign” care generează o fereastră de salvare distinctă a formularului completat, se salvează cu alt nume, se alege utilizatorul certificatului digital, se tastează PIN-ul certificatului și se apasă tasta „OK”.

Depunerea declarației fiscale

Accesaţi adresa de Internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (găsiți AICI linkul) şi apăsaţi butonul Declaraţii electronice din meniu, selectaţi apoi pagina Transmitere declaraţii. Apăsaţi butonul Browse, selectaţi declaraţia completată pentru transmitere, apăsaţi OPEN și apăsaţi apoi butonul Transmite Declaraţia.