Ionuț Nițulescu Utile 28.12.2022 21:25

Ce sunt, de fapt, certSIGN și DigiSign și la ce te ajută

Ce sunt, de fapt, certSIGN și DigiSign și la ce te ajută

Într-o lume tehnologizată, care se desfășoară tot mai mult online, au apărut instrumente care să ne ușureze activitățile de zi cu zi și să reduce procesele birocratice greoaie, care consumau foarte mult timp. Semnătura electronică este unul dintre ele.

Semnătura electronică are aceeași valoare precum cea clasică, pe care o facem cu mâna, folosită pentru a valida autenticitatea unor acte în format digital. Legea 455/2001 definește semnătura electronică ca fiind „date în forma electronică, care sunt atașate sau logic asociate cu alte date în forma electronică și care definesc metoda de identificare”.

Ce este semnătura digitală

Nu orice semnătură de pe actele digitale poate fi considerată o semnătură electronică. Aceasta trebuie să îndeplinească câteva condiții:

  • este legată în mod unic de semnatar;
  • asigură identificarea semnatarului;
  • este creată prin mijloace controlate exclusiv de semnatar;
  • este legată de datele în forma electronică, la care se raportează în așa fel încât orice modificare ulterioară a acestora să fie identificabilă;

Altfel spus, semnătura electronică înlocuiește în mediul online semnătura și stamplilele tradiționale, având aceeași valoare legală.

Totodată, semnătura electronică trebuie să aibă un certificat digital pentru a fi validă și să fie genrată de un dipozitiv securizat de creare a semnăturii. Pentru asta, trebuie să te adresezi unui furnizor de servicii de certificare acreditat, cum sunt certSIGN sau DigiSign.

semnatura digitala

Cum te ajută certSIGN și DigiSign

Avantajele semnăturii electronice sunt evidente: transmiți documente cu valoare legală mult mai simplu, nu doar către parteneri sau colegi, ci și către instituții ale statului. Printre instituțiile care acceptă asfel de documente se numără: ANAF, CNAS, ITM, MFE, SICAP sau ONRC.

Cum obții un certificat digital

Obținerea unei semnături electronice la certSIGN este foarte simplă: trebuie să intri pe site să alegi tipul de certificat și valoarea lui, care poate fi de o 1,2 sau 3 ani, să completezi un formular de înregistrare, apoi să descarci documentele generate automat. Vei primi toți pașii de identificare pe mail, urmând ca apoi să primești certificatul acasă.

Prețurile pentru un kit de semnătură electronică pornesc de la 47 de euro fără TVA pentru un an și ajung la 96 de euro pentru o valabilitate de trei ani.

DigiSign este o autoritate de certificare (AC) acreditată din România care permite afacerilor și consumatorilor să comunice și să încheie cu încredere tranzacții prin rețelele digitale. Procedura de obținere este similară și la DigiSign.

Perioada de valabilitate a unui certificat calificat emis de Autoritatea de Certificare DigiSign este de 1 an, 2 ani și 3 ani, după această perioada existând posibilitatea de reînnoire.