>
Confuziile în limba română au loc la tot pasul atunci când vine vorba de scrierea anumitor expresii sau chiar de înţelesul lor. Astăzi vom vorbi despre cum şi când este corect să scriem „deoparte” şi „de o parte”.
Se scriu diferit, dar se pronunţă la fel, iar sensul este cu totul altul. Prin urmare, scriem legat într-o situaţie şi dezlegat într-o alta. Care şi cum sunt regulile vom afla în conţinutul următor.
Diferenţa de sens există între cele două ortograme. Atunci când scriem „deoparte” într-un cuvânt avem în faţă un adverb ce are sensul de „la depărtare”, izolat cumva. Adică „Am pus deoparte toate obiectele de care nu am mai avut nevoie cândva”.
Atunci când avem scris dezlegat „de o parte” şi apare prepoziţia „de” în construcţie”, alături de articolul nehotărât „o” şi substantivul „parte”. Şi ca exemplu în acest sens avem „De o parte a apei era cald, de cealaltă parte era nor şi rece”. În cazul în care există un tempo rapid pe pronunţia acestei sintagme cu sensul mai sus amintit, atunci se va marca şi în scris acest lucru prin utilizarea cratimei între prepoziţia „de” şi „o”.
Adică se va scrie astfel: „De-o parte a apei era cald, de cealaltă parte era nor şi rece”.
La fel se mai întâmplă şi în cazul expresiei „la o parte”, a cărei valori morfologică este de locuţiune adverbială şi se scrie întotdeauna dezlegat, în trei cuvinte.
Ca exemplu avem: „Să lăsăm la o parte tot ce nu ne interesează”. Tot dezlegat, în trei cuvinte, se scrie şi atunci când est formată dintr-o prepoziţie, articol şi substantiv, atunci când are un înţeles diferit de cel al locuţiunii adverbiale, aşa cum se întâmplă în acest exemplu: „La o parte dintre ei am observat nişte probleme.”